Gondolatok a biopolitikai szuverenitásról

2020. augusztus 15. 11:47

Épp most mutatta meg ez a járvány, hogy egy állam hatásosan tudja blokkolni a külföldről indult járványokat a határon.

2020. augusztus 15. 11:47
Pokol Béla
Facebook

„A most megmutatkozott járvány-sérülékenység az egész globalizáció további sorsa szempontjából felveti, hogy a globalizációs összefonódásból származó termelési és kooperációs előnyök ma már – és a jövőben egyre inkább – pusztán az informatikai összefonódás segítségével is megteremthetők a népesség legnagyobb mértékű országhatárokon belül maradása mellett. Csak utalok a távmunka szinte korlátlan lehetőségeinek épp a mostani járvány hatására megindult feltérképezésére. A globalizáció így az emberi lét négylétrétegűségét illetően (fizikai, biológiai, lelki-érzelmi és értelmi létrétegek) a gépi értelemmel (MI) kibővített legfelsőre leszűkítve folyhat igazán tovább, míg a napjainkban megmutatkozott biológiai sérülékenység miatt az emberközösségek nemzetállami határai ismét erősebb szerepet kaphatnak a jövőben.

Röviden tehát a globális hatalmak biopolitikai szuverenitásának kivédésére az állami szuverenitás reneszánsza jöhet már a közeljövőben, ha az információk szerint már Afrikában és Ázsiában »ketyegő« további vírusveszélyek járványokká válnak, és ki tudja, hogy mi minden »fő még a fazékban« a nagy laboratóriumok konyháiban. Épp most mutatta meg ez a járvány, hogy egy állam képessége a villámgyors határlezárásra, a külföldiek kirekesztésére, és a népessége veszélyeztetett részének karanténba zárása hatásosan tudja blokkolni a külföldről indult járványokat a határon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2020. augusztus 16. 08:37
Az egyik facebookos cikkhez hozzászóló írja:"Barcelonában,egy 2019-es, tavaszi szennyvízmintából utóbb kimutatták a vírust.Úgy tűnik,mindig van egy információ,ami felülírja az adott magyarázatot.Ha persze valós az információ..." A cikkben az szerepel hogy a vírus Fort Detrickből szökött meg 2019 júliusában a szennyvízzel. Ki érti ezt?
Valodi
2020. augusztus 16. 00:27
'a napjainkban megmutatkozott biológiai sérülékenység miatt az emberközösségek nemzetállami határai ismét erősebb szerepet kaphatnak a jövőben.' Húha! Valóságos Ángyánista utópia! Csak nem tán a magyar paraszt a Nemzet éltetője?
ujujuj
2020. augusztus 15. 17:30
Pokol Béla for president!
121212
2020. augusztus 15. 15:07
"Épp most mutatta meg ez a járvány, hogy egy állam hatásosan tudja blokkolni a külföldről indult járványokat a határon." Nem éppen. A járvány minden országba eljutott, hisz egyetlen tünetmentes ember is behozhatja. Még Észak-Koreába is bekerült. Aki hatékonyan védekezett, az bent, az országban védekezett hatékonyan. A távmunka meg nemcsak a helybenmaradást ösztönzi, hanem részben épp a költözést, hisz miért maradnál Kisvárdán, ha a görög tengerpartról is végezheted a munkád?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!