A Színművészetire nem vettek fel, erre ez volt az utolsó esély

2020. november 28. 14:15

Lehet, hogy jövőre jelentkezem.

2020. november 28. 14:15
Bödőcs Tibor
Élet és Irodalom

– Milyen szakra jártál?

– Magyar szak, ELTE. Nyelvészetből épphogy átmentem, puskázva, kettessel, irodalomból már jobb voltam egy kicsit.

– Miért éppen magyar szak?

– Pestre akartam kerülni a színház és/vagy a kabaré közelébe. Mivel a Színművészetire nem vettek fel, erre ez volt az utolsó esély. Jövőre már olyan szénaszagú, pirospozsgás, vidéki gyerekeket fognak csak felvenni, amilyen voltam. Lehet, hogy jelentkezem. Szóval a magyar szak egy hatalmas olvasmánylista volt, amikről még nem hallottam, azok ott szóba kerültek. Kezdődött az egész a Pesti Barnabás utcában Adamik Tamás professzorral, aki az ókori görög-római irodalmat elemezte reggel nyolc órától, és nyolc óra tizenöt perckor már átizzadt ingben, szenvedélyesen, pingpongjátékosi mozdulatokkal topogta a ritmust, hogy a lábával verve adja át nekünk a jambusok és daktilusok lüktetését, ógörögül. Nem voltam jó tanuló, nem jártam be mindenkinek az előadására, de voltak azért olyanok, akiket sikerült hallgatnom, és megérte. Ilyen volt Margócsy tanár úr, Kenyeres Zoltán, Sipos Lajos. Szemináriumra jártam Spiró Györgyhöz is, aki mondatról mondatra elemzett műveket, a Rozsdatemetőt, Csehovot, Shakes­peare-t. Az ő óráit nagyon élveztem.

– Irigyellek érte! Akkor neked volt mestered!

– Az túlzás, mindenesetre Spiró nagyon jó tanár volt. 

– Kapcsolatban maradtál vele?

– Nem. De találkoztunk a Libri-díjátadón, ahol nehezményezte, hogy nem szerepelt a paródiakönyvemben. Ami végül is bók. Egyébként igaza volt, mert még egy kötetre való paródia összejönne ugyanolyan erős csapattal, mint az első. Spiróból is jót lehetne írni. Nagyon jó az önostorozásban, a korábbi művei gyalázásában, vagyis abban a spirómetál nevű, zúzós és kemény műfajban, amelynek az a lényege, hogy a világnak vége, pontosabban mindig is vége volt. Az SZFE körüli tragikomédia Az Ikszek paródiájáért kiált! S hogy most én is spirós öngyalázásba kezdjek, ha újraírhatnám a paródiakönyvet, rajta kívül belevenném Bukowskit, Bulgakovot, Jókait, Dosztojevszkijt, Bret Easton Ellist, Virginia Woolfot, Kafkát, Gogolt, Joyce-t és így tovább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. november 29. 18:23
Ok. Fasza órákra jártál be, de ez hogy függ össze azzal, hogy a Kormány másik finanszírozási módszert választ és több lét ad az oktatásra, fizetésekre? Te is tudod, hogy ez nem az SZFE-ről szól, hanem az ellenzék és a Kormány küzdelméről. Csak az ellenzék erre felhasználja az SZFE-t és hallgatóit, ami - lássuk be - nem túl etikus lépés. Azért azon elgondolkodtál, hogy ellentétes helyzetben (DK-Momentum kormány-Fidesz-KDNP ellenzék) lenne-e egyáltalán "forradalom" egy ilyen átalakítás vagy (baloldali kormány esetén szokványos) pénzelvonás miatt. Szegény SZFE-s diákok azt hiszik, igen. De mi - "felnőttek" - tudjuk, hogy nem. Mert a tanári kar, akkor hirtelen rendben valónak találna minden átalakítást, megvonást és teljes vállszélességgel kiállna a kormány politikája mellett.
tango47
2020. november 29. 17:21
Oda nyal, ahova köll. +
crydog
2020. november 29. 10:49
Bödőcs egy libernyák szar. Kitűnő humorista, de embernek szar. Tipikus agymosott gyűlölködő. Ami a legnagyobb gond, hogy a mostanra kiforrott új stand up humorista generációt is az ilyen elvakult gyászlibsik fertőzik szanaszét.
KannibálTatárÚr
2020. november 29. 10:05
Nem mindenki tud beszélni. De normális ember akkor nem megy a szinpadra. Hangsúly, pont, vessző, szavak nála nem léteznek. Olvasnom kellett, hogy tudjam mit mond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!