Bokros-csomag a köbön

2021. január 13. 07:22

Fájni fog!

2021. január 13. 07:22
Bán Károly
Magyar Hírlap

„Összegezve: ismételten úgy járhatunk, mint 2009-ben, Gyurcsány leköszönése után ismét színre lép egy »internacionalista hazafi«, mint Bajnai, s azt fogja mondani, amit akkor mondott: fájni fog! És majd sorolja: ingatlanadót és vagyonadót vezetnének be, a személyi jövedelemadót megemelnék, a társasági adót átszabnák. Mindez nem tréfa, hiszen az egykori SZDSZ reinkarnációjából közénk pottyant Momentum elnöke, Fekete-Győr András az ATV-ben arról beszélt, már 2018-as programjukban is világos volt, hogy csökkentenék a két-, illetve háromgyerekeseknek nyújtott családi adókedvezményt. A jelenleg egységes, tizenöt százalékos szja-kulcs helyett az ötszázezer forint feletti fizetések esetén huszonöt százalékos lenne az adó mértéke.

Gyurcsány Ferenc alelnöke, Vadai Ágnes pedig azt lebegtette meg, ha hatalomra jutnak, a társasági adó rendszerét is felülvizsgálnák (értsd: adót emelnének). A milliárdos Gyurcsány Ferenc vezette párt képviselőjének állítása szerint ezzel tudnának tenni az »oligarcharendszer« felszámolásáért. A néppárti, sőt újabban keresztény-szociális erő elnöke, a »kisnyilas« Jakab Péter pedig egyes nagyvállalkozókkal szemben a vagyonelkobzást alkalmazná, amelyet kilencvenkilenc százalékos különadó formájában vetne ki.

Ez várna ránk: Bokros-csomag a köbön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2021. január 13. 10:47
Az Orbán kormány így tervezi felforgatni, megadóztatni a vidéket. A hatökrös Gyurcsány fogat ebből nem szeretne kimaradni. Ők szeretnék a pénzt osztani egyet nektek kettőt nekünk alapon. Majd Lamperth Mónika megoldaná. ,,az elkövetkező kilenc évben összesen mintegy 7.537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére. A tárcavezető megjegyezte, a soha nem látott nagyságrendű források révén természetesen folytatódik a vidéki falvak, kisvárosok infrastruktúrájának megújítása, a közösségekre épülő és élhető vidéki Magyarország építése. Azt szeretnénk, hogy a vidéki Magyarország lakói a legkisebb falvaktól a megyei jogú városokig egyaránt nyertesei legyenek a következő évtizedeknek- tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a forrásból a teljes élelmiszeripar piacorientált modernizációja, valamint a biztonságos alapanyag-ellátás érdekében a mezőgazdasági termelés teljes körű környezetbarát korszerűsítése és precíziós gazdálkodásra történő átállítása is megoldódik.,, https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210112/igy-forgatja-fel-az-orban-kormany-radikalis-lepese-a-videki-magyarorszagot-464990
Berecskereki
2021. január 13. 10:34
Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 65,2 százalékát érte el 2020 első negyedévének végén (30 838 milliárd forint) – derült ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett pénzügyi számlák statisztikájából. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 66,8 százaléka volt (31 557 milliárd forint). Ez kis emelkedést jelent a 2019 végi szinthez képest (66,3%).
Berecskereki
2021. január 13. 10:18
Gyurcsány Ferenc megint hazudik. Azt írja a költségvetési hiányról: ,,Nálunk történelmi magasságokba repült. Magasabbra, mint bármikor ,,az elmúlt nyolc év,,-ként hivatkozott 2010 előtti években. ,, 2006 évben a költségvetési hiány a GDP százalékban 9,3 % volt, pedig akkor járvány sem volt és a velünk együtt csatlakozó országok már eddigre megelőzték Magyarországot. Olyan dilettáns, hazug kormánya a megelőző 26 évben nem volt Magyarországnak, mint amilyen az első és második Gyurcsány kormány volt. Ez azt is előrevetíti, hogyha 2022-ben valami folytán a DK megnyerné a választást az eredmény semmivel sem lenne jobb, mint korábban. Az igaz, hogy most többet tudnának lopni. A hatezer milliárdos nemzeti vagyon gyarapodásnak is lába kelne.
Karvaly
2021. január 13. 09:33
Emlékszem, hogy valamikor Bajnai ellenzékből még valami évi 20 milliónál kezdődő sávú személyi jövedelemadóról beszélt. Ebből lett havi 500e mára, az évi 6 millió. És az bruttó. Ugye az a baj a sávos jövedelemadóval, hogy ha tényleg csak a gazdagok esnek bele (mondjuk havi bruttó kétmillió fölött), akkor alig páran fognak beleesni, kevesebbet bevételt fog hozni a progresszív sáv, mint amennyibe kerül (jóval több munka van vele az elszámolási és az adózási oldalon is). Ráadásul a magasabb adó miatt aki megtehetné (márpedig a havi bruttó kétmilliót tehetők nagy része nyilván megteheti) az igyekszik elkerülni az adót, vállalkozáson keresztül kapja majd a bevételt, vagy ha nem tudja megoldani, és nagyon berág, akkor elmegy külföldre dolgozni. Mivel kevesebb a bevétel a reméltnél, ezért csökkentik a magasabb adósáv határát, és/vagy növelik az adókulcsot, emiatt még több ember próbálja elkerülni az adózást. Tipikus lefele tartó spirál, ami az eddig fehéredő gazdaság egy jó részét ismét a szürkezónába viszi. Nem véletlen, hogy a szocik alatt már az egyébként alulfizetett tanárok is a legmagasabb adókulcsba tartoztak, ugyanez lenne most is, ugyanezekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!