Gyurcsányék bojkottja

2022. május 04. 06:16

Hadházy szerint elvbarátai kollaboránsok, képtelenek az ellenállásra.

2022. május 04. 06:16
null
Bán Károly
Magyar Hírlap

„Charles Cunningham Boycott a 19. században Írországban szolgált intézőként egy birtokon, az ő dolga volt egyebek mellett a bérleti díjak beszedése is a földbérlőktől. A rossz termés miatt azonban az 1880-as esztendőben a bérlők huszonöt százalék kedvezményt kértek, ám az intéző csak tíz százalékot ajánlott meg. Emiatt a teljes közösség fellázadt, a birtokon szolgálók is, nem engedelmeskedtek a rigolyás intézőnek, megtagadták a munkát a bérmunkások, a boltosok nem adták el neki portékáikat, a postás nem vitte ki a leveleket.

A grófság válságba süllyedt, a könyörtelen intéző neve viszont fogalommá, később igévé nemesült, és a bojkott a politikában is polgárjogot nyert. Ám mint a példabeszédből is láthatjuk, az eredményes bojkotthoz közösség kell, szolidaritás, a szolidaritáshoz közügy, a közügyhöz képviseleten alapuló köztisztelet, sőt érdemek, együttgondolkodás.

Mindaz, ami a magyar ellenzékből jórészt hiányzik. Jellemző, hogy Hadházy Ákos, a magyar parlament független képviselője is megpróbálkozott a bojkottal, egyszemélyes tüntetést tartott az országházi szezonnyitón a Kossuth téren, ám akciója elbukott. Sőt, tegnap Zuglóban a választópolgárok közül már több tucatnyian Hadházy lemondását követelték a közösségi médiában, az ellenzék fenegyereke ugyanis egyéni körzetben szerzett mandátumot, elvben tehát a zuglóiak képviseletére kért és kapott felhatalmazást.

Hadházy bojkottfelhívása a parlamentben is csődöt mondott. Az Egységben Magyarországért pártjai képviselőinek egyik fele kivonult az ülésteremből, majd visszaszivárogtak néhányan, három párt képviselői viszont ellenkezőleg, maradtak az ülésteremben. Az Amerikai Népszava beszámolójában azt írta, »a parlament alakuló ülésén atomjaira hullott az ellenzéki összefogás, amely csürheként bolyongott a T. Házban«.

A kormánypártisággal nem vádolható orgánum szerzője szomorúan konstatálta, hogy a választók a baloldalon szedett-vedett társaságot láthattak, amely »összevissza mászkált, mint a birkák«, mindenki ment a saját feje után. Az Amerikai Népszava szerint ez az ellenzéki társulat képtelen lett volna komoly és felelősségteljes kormányzásra.

A bojkottra szólító Hadházy szerint elvbarátai kollaboránsok, képtelenek az ellenállásra, egy liberális értelmiségi pedig már arról elmélkedett, hogy az ellenzéknek »téglája« van, aki megbízás alapján működik, maga Márki-Zay Péter, aki szétverte az ellenzéki összefogást. A jogtudós téved, nem kellett ehhez Márki-Zay. Nem volt és most sincs összefogás a baloldali pártok között, a megszerezhető zsákmányon, a koncon kívül semmi nem tartja össze őket.”

Nyitóképen Hadházi Ákos a parlamentben. Fotó: Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. szeptember 23. 15:07
Helyreigazitást közölt a Ripost: Hamisan állítottuk, hogy Hasházi normális.
csakirok
2022. május 04. 09:04
Október eleje volt. A Nap még ontotta melegét, szinte nyárias idő csábított a szabadba. A fák már levedlették zöld öltözetüket, a lehullott levelek rozsdabarna szőnyegként adták át magukat az enyészetnek. A villanyvezetéken egy fecske csicsergett egykedvűen, társait kereste. Azok már túl voltak a Nagy Vízen, melegebb éghajlatra költöztek. Ott nincs hideg, és van mit enni. Az az egy kis fecske itthon maradt. "Egy fecske nem csinál nyarat!" - jutott eszembe, és valóban. Hiába volt nyárra emlékeztető idő, októbert mutatott a naptár. Másnap kerestem a kis fecskét ott a villanyvezetéken, de nem láttam. Eltűnt. Talán a többiek után ment, talán az éji mínuszokat már nem bírta.
kunfia
2022. május 04. 07:23
Az legalább kiderült,hogy az állampárt propagandistái az Amerikai Népszavát olvassák sorvezetőként.
AROON
2022. május 04. 06:54
Hadházy az egyszemélyés tüntető! Max mivel hatökör, így hatan vannak. Vicc ez az egyed!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!