Orbán a hazudozás mestere, mégis rendhagyó, ahogy most veri át az országot

2022. július 22. 12:46

Kérdés, felismerik-e az emberek az ígéret megszegését, ha megjön a rezsicsekk.

2022. július 22. 12:46
null
Nagy Iván László
hvg.hu

„Nagyon fontos különbséget tenni az elmúlt 12 év és az elmúlt 12 hét hazugságai között: Orbán Viktor a post-truth, azaz az igazságon túli, a félrevezetést normává emelő politika globális arca, de a rezsicsökkentés-csökkentéssel és az új katatörvénnyel úgy felültette az egész országot, amiért kormányokat szokott dönteni a nép. Kérdés, felismerik-e az emberek az ígéret megszegését, ha megjön a rezsicsekk.

Szeptemberben Magyarország megérzi, hogy Orbán Viktor átverte. Most már tényleg, és még akkor is, ha vannak, aki ezzel a ténnyel nem néznek szembe: a rezsicsökkentés és a katatörvény megpiszkálásával a Fidesz nemcsak rövid és hosszú távú politikai állásfoglalásaival, hanem legalapvetőbb ígéreteivel is szembement.

Ettől persze nem vonulnának százezrek a Karmelitához. Orbánt egyfelől védik ettől a most felhúzott narratívák: kádári propagandafilmek magyarázzák a háborús inflációt, a baloldali érvekkel ámítják a szegényeket az átlag felett rezsizőkről, és még a kataszigorítást is megindokolják azzal, hogy ha fáj is néhányaknak, a kormány legalább morálisan jót tesz, lévén »csalók« ellen lép fel.

Másfelől ott van az, hogy 2010 óta több olyan társadalmi folyamat is végbement, amely, úgy fest, garantálni tudja Orbán sérthetetlenségét. A propagandáról már esett szó, de legalább ilyen fontosak annak a mellékhatásai: ahogy azt a katatörvény ellen tüntetők többször is felhozták, a társadalom szekértáborok szerint egymás ellen fordul, mintsem egymást erősítené, és különböző okokból ábrándult ki a politika kritizálásából – vagy azért, mert kiegyezett a rendszerrel, vagy azért, mert tehetetlennek érzi magát ellene. És akkor még az alternatíva hiányáról nem is beszéltünk.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. július 23. 10:52
No, ez a pasas sem képes megérteni, hogy a hatalomgyakorlás alapkérdéseiben kizárólag a választópolgárok jogosultak dönteni.
Lajoss
2022. július 23. 08:05
Megérdemlik a birkák.
Timeslot
2022. július 23. 05:15
Ki vagy te öcsém? Ja, egy senki!
Gecorbi
2022. július 22. 19:57
A fizetett nyaloncok most éppen azért küzdenek, hogy a buta fidkány szavazók ne vegyék észre, hogy át lettek vágva. Fontos nekik,.mert ha O1G bukik, a nyaloncok mehetnek dolgozni, mert igazi újságot nem tudnak írni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!