Amit Benedek pápa tanított nekem a hitről

2022. december 31. 17:26

Nyugodjék békében; ragyogjon rá az örök fény!

2022. december 31. 17:26
null
Sohrab Ahmari
The New York Times

„Benedek az iszlámmal szemben a legrokonszenvesebb hangot ütötte meg, és azért aggódott, hogy »a világ mélyen vallásos kultúrái legmélyebb meggyőződésük elleni támadásnak tekintik az isteninek az ész egyetemességéből való kizárását«.

Ferenc pápa 2019-ben, Abu-Dhabiban tett látogatása során számos hasonló témát vett elő újból, sőt, közvetlenül Benedeket idézte. A kairói Al-Azhar Egyetem nagy imámja mellett felszólalva Ferenc az »individualizmus« és az elszegényedett utilitarizmus ellen – vagyis a Benedek által Regensburgban célba vett materializmus és szcientizmus ideológiai következményei ellen – emelt szót.

Másképp fogalmazva: a korábbi felszólalás egy mélyebb katolikus-muszlim párbeszédet alakított ki, amely a lélektelen modern világ közös kritikáján alapul.

Egy évtizeddel azután a felhajtás után, ami Regensburgot övezte, felvettek a római egyház közösségébe, és ezt a döntést nagyrészt Benedek írásai inspirálták. Furcsa, de örvendetes fejlemény: Benedek szemüvegén keresztül szemlélve az iszlámot, és annak találkozását a modernitással, sokkal nagyobb szimpátiával és aggodalommal tekintek rá, mint azt nem hívőként valaha is tettem.

Nyugodjék békében; ragyogjon rá az örök fény.”

Nyitókép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2022. december 31. 23:18
Az iszlám egy totalitárius hódiótó ideológia. Sajnálatos, hogy ezt Benedek pápa nem mondta ki.
péterx
2022. december 31. 20:54
Benedek pápa mindig is az olcsó-hiteltelen ökumenizmus ellen volt: nem szabad több tényleges egységet állítani, mint amennyi van. Ha mindenki udvariaskodik, már azt sem lehet tudni, hogy valójában hányadán állnak egymással a különböző vallások. A tisztes, a különbségeket nem eltussoló, türelmes párbeszédnek van jövője!
Benedek Zsolt
2022. december 31. 19:59
https://www.magyarkurir.hu/hirek/az-al-azhar-foimamja-kairoi-bekekonferencian-vallasok-ne-terjesszek-gyuloletet https://hmn.wiki/hu/Al-Azhar_University https://hu.wikipedia.org/wiki/Azhar_Egyetem ÉS: https://www.youtube.com/watch?v=lOVzLzRno7Q https://www.youtube.com/watch?v=ua1qBC-69w4 https://www.youtube.com/watch?v=GC1Bm_MVaCI https://www.youtube.com/watch?v=TuEp-t3m6X8
fado
2022. december 31. 18:30
Már csak a zsidó részvétnyilvánításra kell várnunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!