Orbán Viktor külpolitikai víziója az önelszigetelés és önsorsrontás politikája

2023. február 01. 10:48

Mind a kormánytól, mind annak kritikusaitól gyakorta elhangzik, hogy a kormány az ideológia és az értékek helyett csak az érdekeit veszi figyelembe a külpolitikai cselekvéskor.

2023. február 01. 10:48
null
Krekó Péter
Jelen

„Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója január elején a Mandineren foglalta össze a kormány (egészen pontosan: Orbán Viktor miniszterelnök) külpolitikai vízióját. Összességében az a tény, hogy a hazai nyilvánosságban megjelenik valamilyen külpolitikai elképzelés, még örvendetes is lehetne, különösen annak fényében, hogy Magyarország az utóbbi több mint egy évtizedben nem bővelkedik hivatalos külpolitikai dokumentumokban, így a vezető politikusok nyilatkozatai és a külpolitikai döntések szolgálnak csak iránytűként, ha a kormány külpolitikai céljait értelmezni akarjuk. Tegyük persze hozzá, hogy a dokumentum formátuma meglehetősen rendhagyó: a miniszterelnök zárt körben (!) elhangzott beszédét jelenteti meg a politikai igazgató egy jobboldali online lapban, 13 ezer karakteres írásban. Többen felvetették, hogy a dokumentum maga önmagán túlmutató célokat szolgál (például: figyelemelterelés), az alábbi írásban azonban az írás tartalmából indulok ki, komolyan véve az abban foglaltakat.

Mind a kormánytól, mind annak támogatóitól és kritikusaitól gyakorta elhangzik, és Orbán Viktor/Balázs dolgozatát is áthatja az a meggyőződés, hogy a kormány az ideológia és az értékek helyett csak az érdekeit veszi figyelembe a külpolitikai cselekvéskor. A külügyminiszter az energiaszankciós viták hevében egyszer ezt úgy fogalmazta meg: »Ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet«. A »nem érték-, hanem érdek« alapú külpolitikai öndefiníció jól hangzik, és kiszámítható politikai vitákra ad lehetőséget, melyekben a kormány magát realistaként, józanként bélyegzi, ellenfeleit pedig megalkuvással, cinizmussal vádolja.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. február 02. 11:16
Nagyon kíváncsi vagyok, kik szellőztetik a Völner-ügyet. Az ellenzék? Belső fideszes hatalmi harc?
syphax
2023. február 02. 08:20
a tiétek meg az ÖNHÜLYITÉS ...SZAKMÁNYBA.
Krupp Skya
2023. február 02. 07:59
Ez a bácsi meg ki a faszom?
fabulon a bőre őre
2023. február 02. 01:37
"A "nem érték-, hanem érdek" alapú külpolitikai öndefiníció jól hangzik, és kiszámítható politikai vitákra ad lehetőséget, melyekben a kormány magát realistaként, józanként bélyegzi, ellenfeleit pedig megalkuvással, cinizmussal vádolja." Ez a fasz kormány csak becsmérelni tud, még magát is. Azért jó, hogy talán nem a mosléknak tervez, mint az oltáshajlandóság blokkolásának negatív hatásával 2020. de. 26-án karácsonykor. Írtak is egy orsz. hat. javaslatot 2021. január 25-én. A mocsok moslék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!