„Kínát belekényszerítették a Peking-Moszkva tengelybe, de megéri neki” – Mandiner Világrend (VIDEÓ)

2022. december 07. 17:00

„A kínaiak is tudják, hogy egyelőre sem katonailag, sem gazdaságilag nem olyan erősek, hogy az Egyesült Államokkal és szövetségi rendszerével szemben egyenrangú félként lépjenek fel” – vélekedik Salát Gergely. Milyen veszélyt jelentenek a kommunista rendszerre az elmúlt hetek tüntetései? Mennyire erős Kína ahhoz, hogy az új világrend szabályait meghatározza? A Kína-kutató válaszol a Mandiner Világrend adásában.

2022. december 07. 17:00
null
Maráczi Tamás

***

Kína még nem elég erős ahhoz, hogy egy nyílt globális versengésben eséllyel vegye fel a küzdelmet az Egyesült Államokkal. Amerika szándéka most tehát az, hogy egy új hidegháborús megosztottságot alakítson ki a világban, hogy a kínaiak ne tudjanak a „surranópályán” úgy növekedni, mint a megelőző évtizedekben – mondja az adásban Salát Gergely. Peking célja éppen ennek ellenkezője: elkerülni egy hidegháborús helyzetet, hogy tovább kereskedhessenek, fejlődhessenek, hiszen a globalizáció legnagyobb nyertese Kína volt.

Az ukrajnai háború gazdaságilag nagy kárt okoz Kínának – ezt kompenzálja, hogy rövidtávon diszkont áron jutnak majd orosz olajhoz és gázhoz. A zéró-covid-politika a másik tényező, ami miatt visszaesett a kínai növekedés, ráadásul a szigorú pekingi intézkedések megsértették a több évtizede életben lévő társadalmi konszenzust, miszerint a politikai szabadságjogok szűkösségért cserébe az állam megteremti az egyéni boldogulás, a jólét feltételeit.

Milyen fenyegetést jelentenek a november vége óta tartó tüntetések a kínai kommunista rendszernek? Milyen erőben van Kína az új világrend kialakításánál?

A műsor vendége: Salát Gergely Kína-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

Mandiner

A polgári karakter

--

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. december 07. 19:18
-Kína túlnőt az EU-n! -Kína 5 éven belül túl fog nőni az USA-n! -Ha nem vigyázunk 10 év múlva az egész világot uralni fogják! /akkor aztán mehetnek jogászkodni a libbantak meg az LMBTQ-sok Pekingbe! Nekik van jó gyógyszerük az ilyen betegségek ellen!.../
Zsolakomarom
2022. december 07. 18:58
Egyre kemenyebben dolgozom, s egyre kevesebbet er a fizetesem Orban, ha a forintnak lenne arany alapja, azt csinalna mint a troger kiralyok, lopna ki belole az aranyat, amit rezzel, ezusttel utne fel. Ezert fizetunk tobbet a benzinert, az etelert, es mindenert. Es meg van pofaja brusszelezni, mikozben Magyarorszag helyzete a legrosszabbak kozott van Europaban. Ennek aztan van bor a pofajan Fontossagi sorrendben kell elbanni a bacilusokkal. Elobb Orban, aztan prusszel !
káli
2022. december 07. 18:37
Jajj, át kell állni putyinseggről Micimackó seggére, a fideszeseknek ez nem lesz gond!
nempolitizálok
2022. december 07. 18:32
Működnek a szankciók libbantak: A Rosznyefty bevétele az idei kilenc hónapban 7,2 billió rubelt tett ki, ami 15,7%-kal több, mint 2021 azonos időszakában – írja a cég sajtószolgálata Igor Sechin vezérigazgatóra hivatkozva. A nettó nyereség 2022 kilenc hónapjában 591 milliárd rubelt tett ki. A pénzügyi jelentés szerint az ázsiai országokba irányuló szállítások volumene 4,8%-kal, 77,3 millió tonnára nőtt. Ázsia részesedése a vállalat olajexportjában 77% volt. Így a Rosneft kompenzálta az Európába irányuló üzemanyag-szállítások csökkenését. Ismertté vált az is, hogy a cég erőforrás-termelése napi 4,97 millió hordóra nőtt (+2,2%).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!