Megkezdődik a földtörvény tárgyalása

2012. október 16. 07:51

Az Országgyűlés keddi ülésén kezdi meg az új földtörvényt tartalmazó kormányzati előterjesztés tárgyalását. Orbán Viktor szombaton azt mondta, az új földtörvény véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi „a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a földet a spekulánsoktól és korlátozza a nagybirtokot.

2012. október 16. 07:51

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a képviselők belekezdenek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat általános vitájába. Mindez azt jelenti, hogy a keddi ülésnapon csak a miniszteri expozéra és a frakciók vezérszónoki felszólalásaira kerül sor, a többi képviselő egy későbbi ülésen mondhatja el véleményét.

Orbán Viktor szombaton, Cegléden azt mondta, az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi „a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot. A külföldiek termőföldszerzéséről szólva nyomatékosította: az új jogszabállyal ez „be van fejezve, nincs, nem lesz”.

A képviselők az ülésnap hátralévő részében a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvénymódosítást tárgyalhatják, valamint tovább folytathatják Pintér Sándor belügyminiszter két korábban tárgyalni kezdett javaslatának részletes vitáját az úgynevezett létfontosságú rendszerek és létesítmények védelméről, valamint a schengeni információs rendszer fejlesztéséről és a rendészeti törvények egyszerűsítéséről.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2012. október 16. 11:02
"Ez alatt mit értesz?" Az élelmiszer-termelés energetikai mérlege régen pozitív volt, most durván negatív. Csak az olcsó olaj miatt lehetséges a "modern" mezőgazdaság. Nézz utána, mi van kubában. A szántásnak is utánanézhetsz. Nálunk is folynak több-százhektáros kísérletek mélyszántás nélküli termeléssel. Valamit tenni kell, mert gyors mértékben tűnik el a termőréteg. Csökkennek vagy 10%-kal a termésátlagok, de lesz mit enni 100 év múlva is.
bdi
2012. október 16. 10:31
"Az élőmunkához meg nem lehet visszatérni. Ennyi embert ugyanis nem lehet élelmezni faekével és lóval." - Ennyi embert sehogy sem lehet hosszú távon élelmezni. - Nemcsak gabonázásból áll a mezőgazdaság - A szántás meg felejtős.
bdi
2012. október 16. 10:16
" Ő is az önállóan életképtelen kisbirtokok erőlteti." A kisbirtokok csak addig életképtelenek, amíg van megy az ipari mezgaz. Ahogy az olaj ára emelkedik, előfordulhat, hogy a több élőmunkával is gazdaságos lesz a termelés, és akkor a kisbirtokok is életképesek lesznek.
bigyomail
2012. október 16. 09:59
Ez - főleg a nagybirtok kialakulásának korlátozása - csak azt éri el, hogy a magyar mezőgazdaság nehogy ki tudjon törni a versenyképtelenségből. Csak azt nem értem, hogy a Fidesznek mi érdeke fűződik ahhoz, hogy Magyarországon ne legyen versenyképes mezőgazdasági termelés. Vagy csak arról van szó, hogy a városi szavazórétegnek ez tetszik, így a mezőgazdaság beáldozásával szavazatot lehet szerezni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!