EB: Büntessék a tagállamok az emberiesség elleni bűnök tagadását!

2014. január 27. 13:42

Az Európai Bizottság szerint 19 tagállamban nem lépnek fel kellő szigorral az emberiesség elleni bűnök tagadása, relativizálása ellen, pedig a tagállamok 2008-ban egyhangúlag vállalták, hogy a törvény eszközével lépnek fel a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. Az EB elismerte, hogy jelenleg nincs lehetősége emiatt kötelezettségszegési eljárásokat indítani, de decembertől már lesz.

2014. január 27. 13:42

Az Európai Bizottság arra kéri az uniós tagállamokat, hogy tegyék büntethetővé az emberiesség elleni bűnök tagadását – derül ki a brüsszeli testületnek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából hétfőn közzétett közleményéből. A bizottság emlékeztet: 2008-ban a tagállamok egyhangúlag fogadták el azt a keretmegállapodást, amelyben vállalták, hogy a törvény eszközével lépnek fel a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. A bizottság szerint ugyanakkor az EU 28 tagországa közül 19-ben a jog nem lép fel kellő szigorral az emberiesség elleni bűnök tagadása, relativizálása ellen.

Az Európai Unió nemzetei között immár béke van, de van még egy kihívás, folytatnunk kell a toleranciáért vívott küzdelmet saját társadalmainkban” – idézi a közlemény Viviane Redinget, a bizottság alapjogokért felelős tagját. Soha senkinek sem szabadna megtapasztalnia a gyűlöletbeszédet vagy gyűlöletbűncselekmény áldozatává válnia – tette hozzá a luxemburgi politikus. A közlemény azt is tudatja: a bizottság idén kétoldalú megbeszéléseket kezdeményez azokkal a tagállamokkal, ahol úgy véli, nem megfelelőek a jogszabályok.

A bizottság azt is közli, hogy egyelőre nincs lehetősége arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson emiatt a tagállamok ellen. Ezt a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése előtti keretmegállapodások esetében egyelőre nem teheti meg az Európai Bizottság. A testület ugyanakkor emlékeztet rá, hogy 2014. december 1-jétől már ehhez is joga lesz.

A bizottság azt is világossá tette, hogy rávilágít a tagállamok jogalkotási jellegű elmaradásaira e téren, de konkrét incidensekbe nem avatkozik be és nem is fog beavatkozni, ez a tagállami igazságszolgáltatás feladata.

Az EU keretmegállapodása a rasszista és xenofób gyűlöletbeszéd és bűncselekmények elleni fellépést szolgálja, célja, hogy minden tagállam iktassa törvénybe a faj, bőrszín, vallás, származás, nemzeti vagy nemzetiségi hovatartozás miatti gyűlöletre vagy erőszakra uszítás büntethetőségét. Ezt a legtöbb tagállam meg is tette, a bizottság bizonyos bűnök tagadásának büntethetősége terén lát elmaradást sok országban.

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. január 27. 23:08
Mivel törvénytisztelő magyar (EU)állampolgár vagyok, szeretném meg tudni pontosan, hogy mit lehet és mit nem! Hogy hol a határ Kérdezni még lehet, de kételkedni nem? ki az antiszemita a szemükben? ha valaki kérdez, akkor az már tagadásnak számít? vagy csak akkor, ha kérdez, de nem tudnak rá válaszolni.. vagy ha tudnak is rá válaszolni, de az ember nem hiszi el.. vagy ha tudnak is rá válaszolni, de a másiknak egy más álláspontja van? vagy mi a mérce? Szeretném még azt is megtudni ki a bűnös és ki nem? hány éves volt az magyar 1945.-ben akinek felelősséget kell vállani a Holokausztért? Az én anyám 1944-ben 3 éves volt apám meg 7 melyik felelősebb a németeknél és a hitleri gépezetnél is Vagy nem a német nép által megszavazott politikusok és katonák voltak akik ezt kiötlötték és nem kérdezetek, hanem utasítottak és végrehajtattak.. Köpjem le anyámat mert élt már akkor ? Vagy én vagyok a hibás aki még nem is éltem akkor? és én vagyok a hibás, aki kérdez(ne) akinek a befizetett adóforintjai oda is gurulnak ahol már a túlélők ükunokája veszi fel a pénzt? vagy ne kérdezzem ezt mert egyből antiszemita vagyok? Én nem akarok rosszabbat a zsidóknak sem cigányoknak, sem mint ami nekem van.. vagy ugyanolyan jogon akarok én is pénzhez jutni, mint ők (munka nélkül) akik azért kapnak pénzt az én befizetett adómból (az Áfa is ADÓ szóval mindenki fizeti ..ha valamelyik fotelpartizán ebbe kötne bele) szóval nekik alanyi jogon jár a pénz mert itt ÉLNEK Magyarországon! Tudja –e valaki hogy az első világháború vége óta mennyi „jóvátételt”fizetett és milyen országoknak , milyen népeknek, milyen népcsoportoknak Magyarország? Le meri-e valaki írni ezt az összeget mai értéken USA Dollárban vagy Euróban? Mennyi az elég? Mennyi kell még? Csak hogy tudjuk, mire készüljünk, vagy ükunokáink mire készüljenek.. Van még kérdés Ildikó?
kitiltott
2014. január 27. 22:18
szeretném még azt is megkérdezni hogy hol a határ ki a bűnös és ki nem ? hány éves volt az magyar 1945 akinek felelőséget kell vállani a Holokausztért? Az én anyám 1944-ben 3 éves volt apám meg 7 melyik felelősebb a németeknél és a hitleri gépezetnél is akik ezt kiötlőtték és nem kérdezetek hanem utasítottak és végrehajtattak.. Vagy én vagyok a hibás aki még nem is éltem akkor? és én vagyok a hibás akinek a befizett adóforintjai oda is gurulnak ahol már a túlélők ükonákaj veszi fel a pénzt? vagy ne kérdezzem ezt mert egyből antiszemita vagyok? Én nem akarok rosszabat a zsidóknak sem cigányoknak sem mint ami nekem van.. vagy ugyanolyan jogon akrok én is pénzhez jutni mint ők akik azért kapnak mert itt ÉLNEK Magyarországon! Van még kérdés Ildikó?
kitiltott
2014. január 27. 22:06
Először lehessen kutatni és nem csak zsidó származású tudósoknak a "zügyet" és utána ha mar fehéren feketén látjuk hogy mitörtént és hány emberrel akkor majd nem fogjuk tagadni.. de ameddig senki semmit sem tud csak a "holoipar" dübörög addig és milliárdok vándorolnak emiatt a az egyetlen kárpótolt nép zsebébe addig ne várják tőlünk hogy nem teszünk fel kérdéseket.. Van még kérdés Ildikó?
Akitlosz
2014. január 27. 21:32
Cionista bűnbanda ez az EU, ugyan nem az európai nemzetek érdekeit képviseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!