Csütörtökön dönthet az Alkotmánybíróság az MNB-törvényről

2016. március 29. 19:50

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint várhatóan csütörtökön döntenek a köztársasági elnök indítványáról, amelyben Áder János előzetes normakontrollt kért az MNB-törvény és a posta-törvény módosításáról. Ha az Alkotmánybíróság alkotmányellenességet állapít meg, a jogszabályt újra kell tárgyalni, azonban ha elutasítják Áder indítványát, akkor a köztársasági elnöknek haladéktalanul alá kell írnia a törvényeket.

2016. március 29. 19:50

Várhatóan csütörtökön dönt az Alkotmánybíróság (Ab) Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB), valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára kedd este.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén szavazta meg a két törvénymódosítást. Az MNB-törvény kivételes eljárásban elfogadott módosítása akár tíz évig korlátozná a jegybank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.

A jegybank alapítványai esetében az előterjesztő ezt azzal indokolta, hogy azok létesítésével a vagyon olyan mértékben különül el, ami miatt az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét. Az MNB vezetőinek fizetését megduplázná a módosítás.

Péterfalvi szerint alaptörvény-ellenes lehet a törvény

A politikai szereplők között éles vita alakult ki arról, hogy vajon közpénz-e, és ezért megismerhető-e az MNB alapítványai által kezelt forrás. Az MNB-törvény módosításával összefüggésben az ellenzéki képviselők mellett Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője is felvetette az alaptörvény-ellenesség lehetőségét.

A postatörvény megváltoztatása a Magyar Postának a piaci alapú szolgáltatásaira vonatkozó adatszolgáltatását korlátozta.

Április 8-ig van ideje az Ab-nek

Áder János március 9-én fordult a törvénymódosítások miatt az Ab-hez. Indítványai szerint az MNB-törvény módosítása nincs összhangban a közpénzekkel gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. A postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját pedig a visszamenőleges hatály tilalmára hivatkozva kérte Áder János.

Ha az Ab alkotmányellenességet állapít meg, a jogszabályt újra kell tárgyalnia a parlamentnek, ha viszont az Ab elutasítja az indítványt, akkor az államfőnek haladéktalanul alá kell írnia a törvényeket.

Az Ab-nek az államfői indítvány beérkezésétől számított harminc napon belül kell döntést hoznia, ez a határidő április 8-án jár le.

A törvény szerint 15 tagú Ab-nek jelenleg 13 tagja van. Tavaly februárban Paczolay Péter addigi elnök, március elején pedig Kiss László mandátuma járt le.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maanzaad
2016. március 30. 14:14
Matócsy terve veszni látszik. Az alapítványokba síbolt közpénz, mégiscsak közpénz, noha Kósa H. Lajos annyira megmagyarázta, hogy nem.
gudmen
2016. március 30. 10:24
Hagyó Miklós előbb börtönpihenőre ment, majd eltűnt a balfenéken, ám egykori irodavezetője és mindenese, Czeglédy Gergő kibekkelt, és mostanában Molnár Zsolt jobbkezeként tartják számon a szocialista pártban. (Molnár Zsolt az MSZP egyik legsötétebb figurája. 2002-ben ügyvédként még a Fidesznek dolgozott, Tarlóssal és Rogánnal legendásan jó viszonyt ápol. A 2014-es választási kampányban az MSZP kampányfőnöke volt. Rogán Antal frissen kipattant ingatlanbotrányát személyesen igyekezett több baloldali médiumnál levenni a napirendről, saját pártjában pedig megtiltotta, hogy tematizálják az ügyet. Ron Werber, a MSZP kampánytanácsadója másfél héttel a választás előtt szórólapot készített Rogán Antalról, amelyen felhívta volna a nyilvánosság figyelmét Rogán valós vagyoni helyzetére. A fővárosi szocialisták azonban Molnár hatására nem voltak hajlandóan teríteni azt.) Megy tehát a parasztvakítás: Miközben az MSZP tessék-lássék módon eljátssza az ellenzékit, a színfalak mögött ocsmányul összejátszik a tolvaj Fidesszel. Cserébe megkapja a maga júdáspénzét - jól fizető kamupozíciók formájában, amit persze szintén az adófizetők csengetnek ki. A Nyugati Fény alapítása óta szívügyének tekinti, hogy leleplezze a minden oldali korrupciót. Hiszünk benne, hogy csak egy tiszta világra érdemes lecserélni a fideszes uralmat. Nem kérjük ugyanezt a gazemberséget pepitában!
liberálzöld.
2016. március 30. 09:30
Kicsit off, kicsit nem. Rezsicsökkentés!!!! Most volt itt a kéményseprő. Elmondta, hogy a 2. félévtől ingyenes lesz a kéményseprés. Merthogy rezsicsökkentés. Az 1. féléves díjat viszont ki kell fizetni. Ami fillérre annyi volt, mint a tavalyi egész éves. És ennek a számlának nincs ott az alján, hogy mennyit spórolok meg ezzel. Olvassátok, fidesz-birkák!
Tintamin
2016. március 30. 07:11
A legdurvabb tolvajtorveny valaha!!! Ilyen durva modon kitalicskazni a kozpenzt meg Rakosi se merte...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!