Németh Zsolt: A magyar és a szlovák testvérnép

2017. augusztus 05. 13:25

Az Országgyűlés külügyi bizottságának Fideszes elnöke úgy látja, bár az elmúlt 27 évben jelentősen javultak a magyar-szlovák kapcsolatok, a teljes megbékélésre még várni kell.

2017. augusztus 05. 13:25

Kézzelfoghatóan javultak a magyar-szlovák kapcsolatok a rendszerváltás óta eltelt 27 évben, de a teljes megbékélésre még várni kell – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton a Békés megyei Tótkomlóson a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Németh Zsolt (Fidesz) kifejtette, a kitelepítettek magyarországi kárpótlása „még lóg a levegőben”, és a kisebbségi jogok biztosítása terén is sok még a tennivaló. Ám szerinte ahogyan a magyar-szerb kapcsolatokban a két államelnök 2013 júniusi, közös főhajtása a délvidéki magyar és szerb áldozatok részére elhozta a katarzist, úgy az a magyar-szlovák kapcsolatok terén is elérhető.

Németh Zsolt kijelentette, a lakosságcsere, a kollektív bűnösség, a kényszermunka, a deportálás Csehországba és a kitelepítés Magyarországra „a homogén nemzetállam bőrgőzös álma volt”, a csehszlovák nemzeti kommunizmus végső megoldása közeli rokonságot mutat a náci-fasiszta faji tisztaság tervével – mondta.

Emlékeztetett, 1947-ben 80-170 ezer felvidéki magyart telepítettek át Magyarországra, a Békés megyei Tótkomlósra körülbelül 1500-an érkeztek. „A népmozgatások eredményeként oly sok szenvedés született” – fogalmazott.

A bizottsági elnök szólt arról is, hogy a relokációs terveknek nincs vége, napjainkban is vannak, akik „a problémák megoldását a ki-, be- és összetelepítésekben látják”, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a betelepítési kvóta elutasítása miatt Magyarország és Szlovákia ellen. Hangsúlyozta: e két országnak meggyőződése, hogy nem a problémát kell Európába hozni, hanem a megoldást kell a szülőföldre vinni. Ezzel nem a migránsokat akarják megalázni, a történelmi tapasztalatok alapján tudják, hogy emberhez méltó életet csak a szülőföldön lehet megadni – húzta alá.

Beszéde végén Németh Zsolt azt mondta, a magyar és a szlovák testvérnép, és nincs még két nemzet a Kárpát-medencében, amelyekre ez ennyire igaz volna.

Fúzik János, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója elmondta, a deportálás, a jogfosztottság éveiben a lakosságcsere „csak egy stáció volt”, és hogy a 70 évvel ezelőtti történelmi esemény még „méltó lezárásra vár”.

(MTI)

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. augusztus 06. 17:30
Ez a Németh Zsolt legalább olyan szimpatikus, mint Farkas Flórián.
Autós csoki
2017. augusztus 06. 03:05
Hihetetlen, hogy ennyi ember nem érti (vagy nem akarja érteni) egy boldog külügyes mondanivalóját, helyette inkább egy magasztosabb pillanatban fogant - ámbár rendkívül idétlen - hasonlatot cincálgat. Emlékeztetőül a magyar - szlovák kapcsolatok margójára: 2009-ben még kitiltották a köztársasági elnököt, mert nem megfelelő nap akart szobrot avatni.
Strassnoff Ignác
2017. augusztus 06. 01:26
"Testvérnép.." Hova a kurva anyjába járt ez a majom iskolába? Bezzeg mikor azt a nem túl értelmes, állítólag magyar csajt állítólag még hülyébbre verték, mint eredetileg volt, akkor a szlovákok fasiszta állatok voltak és a sorsüldözött retardáltat befogadtuk, mint menekültet. Nem hiszem, hogy ilyesmire túl sok példa lett volna még uniós államok között... Ez a Németh egy fogyatékos fasz.
katus
2017. augusztus 05. 22:00
" Beneš 1945. augusztus 2-án kiadott 33. elnöki dekrétuma járt a szlovákiai magyarság számára a legsúlyosabb következményekkel. A rendelet – híven a kassai programban megfogalmazottakhoz – automatikusan megfosztotta őket állampolgárságuktól, ami a nyugdíj és más állami járadékok megvonását, az állami alkalmazásból való elbocsátást is maga után vonta. A magyar nemzetiségű magánalkalmazottak elbocsátását egy júniusban kiadott rendelet írta elő. Betiltották a magyar nyelv használatát a közéletben, kizárták a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket, befagyasztották a magyarok bankbetétjeit. Lehetővé tették és szabályozták a németek és magyarok földjeinek elkobzását, melyekre cseheket és szlovákokat telepítettek. 2007. szeptember 20-án a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére a szlovák parlament összes pártja (kivéve a Magyar Koalíció Pártja) megszavazta a Beneš-dekrétumok sérthetetlenségéről szóló 1487/2007 számú határozatátE tény tiltakozást váltott ki német, osztrák és magyar részről. A parlamenti szavazást rendkívül indulatos, magyarellenes felszólalások előzték meg. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!