Egy évvel hosszabb határidőt kapott a CEU

2017. október 17. 13:03

Megszavazta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amely 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

2017. október 17. 13:03

A parlament megszavazta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amely 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

Az Országgyűlés 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

Az ellenzéki pártok keményen kritizálták a kormány tervezetét. 

Hiller István, az MSZP vezérszónoka úgy értékelt: a lex CEU egy „politikai, bosszútörvény”, s azért kap politikai kritikákat, mert a szakmához semmi köze. A nemzeti felsőoktatási törvény módosításának álcázza a kormány a politikai akaratát, miközben pontosan tudja, hogy a színvonalat, az egyetem szakmai működését tekintve nincs kifogás. A CEU-val az a bajuk, hogy Soros György alapította – mutatott rá Hiller István. Úgy látta: tisztább és bátrabb lenne, ha elmondanák, hogy egy politikai kampány részeként az ország egyik legmagasabb színvonalon működő felsőoktatási intézményét támadják. Bárminemű módosítás, amit el lehet képzelni, az az, hogy visszavonják – mondta, jelezve: a mostani változtatást az MSZP frakció nem fogja támogatni.

Szávay István, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy roppant kellemetlen a javaslat a kormánypártoknak. A vitának ezért kívánnak minél kisebb súlyt adni – mondta, hozzátéve: az elmúlt hét évben nem volt példa arra, hogy a kormánypártok ne állítottak volna vezérszónokot. Szóvá tette azt is, hogy az igazságügyi miniszter az expozé után eltávozott a teremből. 

(MTI)

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2017. október 17. 21:09
Orbánnak és az egész rezsimnek egy teljes évre van szüksége, hogy kitalálja, hogy mi legyen a következő ürügy a CEU-t zaklatni? Mintha romlana a reakcióidejük, nem? Elég kínos...
szkeptikus
2017. október 17. 19:22
Az MTI híre pontatlanul tudósít Szávay István hozzászólásáról. Szávay hozzászólásának lényege, hogy a kormány nem akarja legyőzni Sorost, mert akkor már nem harcolhat ellene, és ellenségre szükség van.
files32
2017. október 17. 17:38
10+1 ütős cikkcím, amiért ma már Orbán migránsokat dobna az Origóra https://alfahir.hu/2017/10/17/orban_viktor_origo_habony_muvek_valogatas
files32
2017. október 17. 17:21
Nagy nap ez a mai (2.) - A Fidesz a parlamentben hatodszor szavazta le betelepítést tiltó módosítót https://alfahir.hu/2017/10/17/idovonal_alaptorveny_modositas_fidesz_jobbik_bevandorlas_letelepedesi_kotveny
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!