Hihetetlen videók: TikTokon közvetítik a migránsok, hogyan jutnak át Magyarországra

2023. szeptember 05. 06:02

Rég nem látott nyomás alá került a magyar-szerb határszakaszon kiépített határkerítés.

2023. szeptember 05. 06:02
Déli határzár, illegális bevándorlók
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Egyre több olyan videóval találkozhatunk a TikTokon, ahol az illegális bevándorlók azt „közvetítik”, miként jutottak át a déli határzáron, vagyis hogyan kerültek Magyarország, ezáltal az Európai Unió területére.

Kapcsolódó cikkek

Terítéken az uniós migránskvóta

A migráció ismét akut kérdés – semmi kétség. Június elején több ízben írtunk arról, hogy újra terítékre került a migránskvóta: az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei elfogadták azt a dokumentumot, amely értelmében migránsokat fognak áttelepíteni Nyugat-Európából minden más tagországba, így Magyarországra is. Azok az államok, akik nem fogadják be a bevándorlókat, 22 ezer eurót kell fizetniük minden egyes be nem fogadott migráns után. A kvótarendszerről szóló „megállapodást” huszonegy tagállam hagyta jóvá; a döntés egyszerű többséget igényelt.

 

Csakhogy a magyar és a lengyel álláspont továbbra is elutasító jellegű,

 

az e hónap végén rendezett brüsszeli csúcson például épp a Budapest-Varsó tengelynek köszönhetően nem sikerült politikai megerősítést szerezni a migránskvótára.

Kapcsolódó cikkek

Fegyverropogások a déli határon

Uniós szinten tehát csak elnapolták a kérdést, a nyár végére azonban rég nem látott nyomás alá került a magyar-szerb határszakaszon kiépített határkerítés: itt, valamint az ország mélységében jogellenesen belépő migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma meghaladta a százezret 2023-ban.

A rendőrségi statisztikákból szintén kitűnik, augusztusban „megugrott” a feltartóztatott s az ideiglenes biztonsági határzár kapuin átkísért illegális bevándorlóknak a száma. Ugyanígy a megakadályozott, tiltott határátlépéseknél.

Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György arról beszélt a közrádióban,

rendkívüli az illegális bevándorlók aktivitása a magyar-szerb határszakaszon”.

Mint mondta, „Ásotthalom és Mórahalom térségében 140-180 tagú csoportok jönnek át a kerítésen létrákkal, tesznek kísérletet a védelmi erők lerohanására, emellett aktívak az embercsempészek is, akik az átjutottakat próbálnák továbbvinni”.

Majd kitért a határ szerb oldalán zajló folyamatokra is: megjelentek ugyanis a fegyverek, „kis mélységben, lakott területen kritikussá vált a közbiztonsági helyzet”.

Videókat töltenek fel a migránsok

A sikertelen-sikeres kísérletekről videókat töltenek fel a migránsok, szúrta ki a Mandiner.hu.

 

A fenti felvételen látszódik, a kendőkkel, sálakkal fejüket elfedő illegális bevándorlók létrákkal érkeznek a déli határszakaszhoz, hogy azon át tudjanak jutni. Egy másik, portálunk birtokában lévő videón egy fehér, magyar rendszámú furgon is feltűnik, abba szállnak be a migránsok. A lenti képsorokon hallható egy magyar embercsempész, ki arra buzdítja a több tucatnyi illegális bevándorlót, hogy egyesével hagyják el a furgonját.

 

Itt pedig ugyancsak látszódik, ahogy migránsok egy csoportja létrák segítségével átmászik a déli határzáron.

 

A közösségi médiában fellelhető képsorok miatt megkérdeztük a rendőrséget, lehetőségeikhez mérten hogyan figyelik e videókat, indulnak-e eljárások a felvételek alapján. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt közölte portálunkkal, hogy

a rendőrség minden, a tudomására jutó jogsértéssel kapcsolatban eljár, megteszi a szükséges intézkedéseket”.

Jelezték, a határvédők napi szinten élik át, hogy különböző tárgyakkal – téglákkal, kövekkel, fadarabokkal – dobálják őket, ám a migránsok nem riadnak vissza csúzlival kilőtt csapágygolyók, csavarok vagy gázspray használatától sem.

 

Lövöldöznek, robbantgatnak az illegális bevándorlók

A napokban jött ki a Szegeder.hu délvidéki riportja a migránshelyzetről. Ebben említésre kerültek a palicsi lövöldözések, illetve az, hogy egy hajdújárási ház előtt kézigránát is felrobbant. A helyiek elmondták, hiába viszik el az illegális bevándorlókat a környékről (Királyhalom, Horgos) Belgrád környékére, „az üres buszok még meg sem fordultak, a taxisok már hozták is őket”.

Ugyanez a nő arra is kitért: „sajnos az áradat nem hagyott alább és mostanra olyan méreteket öltött, hogy mindenki számára világossá vált, ha sürgősen nem történik valami, akkor katasztrófa lesz”. Majd leszögezte: ha az embercsempészek nem hitegetnék a migránsokat azzal, hogy átjuthatnak Európába, amit tejjel-mézzel folyó Kánaánként állítanak be, akkor talán nem is indulnának útnak.

Nagy valószínűséggel nem maguknak a migránsoknak vannak fegyvereik, inkább az embercsempészeknek.

De bizonyára közöttük is vannak, akik jobb körülményekből indultak, akár fegyvereket is be tudnak szerezni”fűzte hozzá a lapnak.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2023. szeptember 07. 11:13
A szerbeket is baszná meg az Isten, a sajátjuknak hazudott területet sem képesek megvédeni, de a magyar feliratokat lefestik, szétverik. Baszódjanak meg!!!
Intruder
2023. szeptember 07. 11:10
Tűzparancsot, az Isten bassza meg ezt a nyámnyila, szar bagázst!
Mich99
2023. szeptember 06. 10:49
Hol van az az istenverte videó?! A Mandiner miért kavarja el, ha már betette a címbe??!
survivor
2023. szeptember 05. 12:01
sciohyper Ne pazaroljuk a zsírt, kérem ! A mai árak mellett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!