Zugló gazdátlan, a korrupció mélyen jelen van az önkormányzatban – képviselő a Mandinernek

2023. október 12. 16:27

Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője szerint elhanyagolt a városrész. Interjú.

2023. október 12. 16:27
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Borbély Ádám, a Fidesz Zuglói elnöke lapunknak adott interjújában azt mondta, a baloldal háborúba vitte Zuglót. Egyetért?

Másképp fogalmaznék. Azt látom, a kerületben médiapolitizálás folyik. Horváth Csaba a kerület vezetése helyett leginkább arra használja fel a polgármesteri széket, hogy országos ügyekben megszólaljon, önmagát mutogassa. Még a saját koalíciós partnerei is felróják ezt az MSZP-s polgármesternek, hiszen mindeközben a kerület nem működik, legproblémásabb területeken, (intézmény-, szakrendelő-, bérház felújítás, lakásépítés, zöldterület fenntartás) nincs előrelépés, de még egy faültetés sem sikerül. Hogy mennyire rossz a helyzet, mi sem mutatja jobban, mint hogy

az őszi költségvetési módosítást sem a Momentum, sem a DK nem szavazta meg, nem is ment át.

A képviselők azt látják, hiába születik testületi döntés fejlesztésekről, bármiről, Horváth Csaba egyszerűen nem hajtja végre. A lakosok joggal érzik, hogy Zugló gazdátlan.  

Ezt is ajánljuk a témában

Nem ön az első politikus, aki élesen bírálja az MSZP-s vezetést. Milyen esélyekkel indul jövőre Horváth Csaba? 

Rossz esélyekkel. Már folynak a tárgyalások, folyamatos a keresés, hogy nála alkalmasabb jelöltet találjunk.

Horváth Csaba ha akar, elindulhat függetlenként, az MSZP jelöltjeként, bár demokrataként az lenne a tisztességes tőle, ha megmérettetné magát egy előválasztáson.

Az, hogy egy párton vagy koalíción belül megy a keresés egy jobb jelölt után, az nem marakodás, hanem maga a demokratikus verseny. Kíváncsi lennék például, hogy a Fideszben a zuglói választókerületi elnököt kik és mi alapján választják ki vagy Papcsák Ferenc (korábbi fideszes zuglói polgármester –a szerk.) milyen döntéshozatali mechanizmussal került Zuglóba. Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok, kit indít a Fidesz a jövő évi önkormányzati választáson a polgármesteri székért, ahogy egy fél évvel a választás előtt sem tudni, hogy főpolgármesternek kit indítanak. A Civilzugló Egyesület is támogat/jelöl embert az önkormányzati választáson Zuglóban jövőre, hiszen a szervezetünk álláspontja szerint Horváth Csabáról az elmúlt négy év során bebizonyosodott, hogy nem alkalmas polgármesternek. Mi nem vagyunk a baloldal része, ellenzékből látjuk az elmúlt éveket Zuglóban.  

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Az utóbbi pár ciklusra jellemző panasz, hogy gazdátlan a XIV. kerület.  

Van igazság abban, amit Borbély Ádám a kerületről mondott, de én ennél hosszabb időintervallumra is érvényesnek érzem ezt: az elmúlt húsz évben Zugló mindig is pártalkuk által ide hulló pártejtőernyősök konca volt. Weinek, Papcsák, Karácsony, Horváth mind helyismeret nélküli pártkatonákként jöttek és álltak tovább...   Ez mára súlyosan meglátszik a kerületen: Zugló lemaradt a környező kerületekhez képest, oda régi híre a „Pest zöld Rózsadombja” pozíció.  

Elhanyagolt, gazdátlan a városrész, ahol a korrupció az önkormányzatban mélyen jelen van.

Az országos politika pankrációként, szócsatákban itt is jelen van, de helyi szinten a Fidesz és az MSZP számos alkalommal együttműködött, közösen okai ennek a lecsúszásnak.  Borbély Ádám a baloldal korrupciójáról beszél a parkolás kapcsán. Nincs okom védeni a baloldalt, de emlékeztetném a választókerületi elnököt: a Fidesz 2017-ben megszavazta a parkolást bevezető ominózus közbeszerzést, melyen az olcsóbb ajánlattevőt kizárták, és a C-Ware-t hozták ki győztesnek. Emlékezetes, hogy csak a Civilzugló Egyesület és az LMP nem szavaztuk meg, Karácsony pedig tartózkodott, de meg nem vétózta a látványos umbuldát. Azt pedig, hogy a kerületben sikerült veszteségessé tenni a parkolást 2019-ben  én hoztam a nyilvánosságra és a nem a kerületi fidesz. 

Híresen jó a kapcsolata Hadházy Ákossal, gondolom jól jött, hogy őt választották meg az országgyűlési választásokon. 

Sokan támadják képviselő urat, hogy nem elég aktív a kerületben, én ezt helyiként nem így látom. Több olyan zuglói ügyet ő vett elő, melyek az önkormányzatban fontos dolgok. Szerintem teszi a dolgát, de parlamenti képviselőként nyilván országos ügyekben is ott kell lennie. Azzal hogy Hadházy az előválasztáson legyőzte, sikerült Tóth Csabától Zuglónak megszabadulnia. Sok munkája volt ebben a Civilzugló Egyesület tagságának. Ha 2022-ben Tóth Csaba indult volna a Fidesz jelöltje, Borbély Ádám ellen az országgyűlési választásokon, akkor mindmáig Tóth Csaba lenne Zugló parlamenti képviselője. A Fidesz nem tudta volna megszabadítani Zuglót Tóth Csabától. 

Hadházy kérlelhetetlen és konok, oldaltól független korrupcióellenességére nagy szükség van nemcsak az országban, de itt Zuglóban is. 

Nem túl korrekt dolog Borbély Ádámnak ilyesmiket nyilatkoznia, hogy a „Civilzugló Egyesület Hadházy civil szervezete”, hiszen a Civilzugló Egyesület 2007. óta működik Zuglóban, akkor is kiálltunk Zuglóért, a zöldterületek ügyében, a túlépítések ellen, a korrupció vagy a szakrendelő bezárása ellen, amikor 2010-14 között a Fidesz vezette a kerületet, és akkor is, mikor az MSZP és Karácsony Gergely volt hatalmon. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandner

 

Számos korrupciógyanús ügy van a kerületben, Borbély Ádám mesélt nekünk többről is.  

Az ökoház klasszikus esetnek számít: abszurdum, ami ott történik. Jellemző, hogy a január óta vizsgálódó vizsgálóbizottság máig nem jutott semmire, ha nem korrupció az az ügy, akkor az ügyetlenség és tehetetlenkedés tipikus esete.  

A Fidesz, ha ennyire zavarja a korrupció, tiltakozhatna a nagy, évtizede, még a Papcsák korszakban (2010-2014) idekerült cégek milliárdos szerződései ellen is. E nagy közbeszerzéseket mind ekkor kötötték, a mára 2,5 milliárdos közétkeztetést a Hungast-tal, az évi 1,2 milliárdos zöldterületet fenntartást „elnyerő” Deergarden Konzorciummal, a 800 milliós útfelújítást megszerző Vianova-Penta konzorciummal. Azóta, egy évtizede, ezek a cégek versenytárs nélkül nyerik újra és újra a közbeszerzéseket, azaz mondhatnak bármekkora árat. Ezek a közbe-n-szerzések olyan feltételekkel vannak kiírva, hogy más cég még ha akarna se indulhatna el. A verseny hiánya okán az árak magasak és minőséggel mindegyik területen baj van. Az étel ízetlen, az utcáink kátyúsak, a parkjainkban méteres gaz és kosz áll...  

Az ökoház ügye, bár bosszantó, eltörpül a Bosnyák téri kormányzati erőből megvalósuló Bayer-beruházáshoz képest. Az E-co-housing beruházásnál 1,5 milliárd forint EU-s pénzről (plusz 600 milliónyi kerületi pénzből), a Bosnyák téri  BAYER gigaberuházásnál pedig 244 milliárd forintnyi magyar adófizetői forintról beszélünk.  

A „ki ártott többet Zuglónak?” vetélkedésben s Bosnyák tér beépítése fontos mérföldkő, 2006-ban ugyanis a zuglóiak közkedvelt tanuszodáját és Sport és Szabadidőközpontját a fideszes polgármester Rátonyi Gábor és az akkori MSZP-SZDSZ-es többség közösen kótyavetyélték el. 

Ami a Bosnyák téren épül az urbanisztikailag súlyosan árt Zuglónak, hiszen egy kertvárosba, a családi házak fölé tornyosulnak majd a 30-40 méter magas épületek! Az ilyen monstrumokkal tesszük tönkre Zugló zöldövezeti jellegét, teljesen mindegy, hogy a baloldal enged pl. a patakpartra „lakóparkokat” építeni – ezek a valóságban a ’70-es évekbeli lakótelepeknél sűrűbb beépítések -, vagy a kormány enged kiemelő kormányhatározatokkal 200.000 négyzetméternyi irodakomplexumot felhúzni. Már a Fidesz rég nem lesz, mikor ezek az épületek még mindig itt fognak állni, ahogy a szocializmus otromba épületei is túlélték a rendszert. Ráadásul Zugló közlekedése ma is az átmenő forgalomtól szenved, ezt nem szabad újabb beépítésekkel, ideutazó irodisták tízezreivel súlyosbítani.

A kerületi Fidesznek azon kéne dolgoznia, hogy a kerületnek évtizede ígért nagy közlekedési fejlesztéseket a kormánynál kiharcolja,

a 4-es metrót elhozzák a Bosnyák térig, és tovább a város széléig, a 2-es metró HÉV összekötést, a kisföldalatti meghosszabbítását, a Rákosrendező fölötti hidat. Ezek az igazi „Nemzetgazdasági jelentőségű projektek” nem egy bedőlőben lévő irodaház projekt megvásárlása egy havertól 244 milliárdért – ennyiért a 4-es metrót el lehetett volna hozni a Bosnyák térig. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Csökkent-e a kétes ügy és a korrupció azzal, hogy még országgyűlési választások előtt Tóth Csaba lemondott a képviselőjelöltségről?  

Bár Tóth Csaba a háttérbe vonult, a zuglói MSZP újraválasztotta őt elnöknek, a kerületi szocialisták hozzá hűségesek. A változást, hogy Zuglóból a korrupciót kitakarítsuk, elsősorban az önkormányzati választáson kell végrehajtani. Horváth Csaba 2022-ben kapott egy esélyt, hogy Tóthtól megszabaduljon, de ezzel nem élt. Volt olyan téma, amelyben az MSZP-frakció és Horváth Csaba külön szavaztak, de ezek csak hatalmi villongások, máig Tóth emberei vannak a hivatalban, a vagyonkezelő cégben, a gazdasági alpolgármesteri székben. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. október 12. 18:04
Ezt a kerületet évek alatt gyakorlatilag nullára fosztották a libsik és a bolsik. Összes zöldterületet, sportpályákat eladták. A közterületek elhanyagoltak, mocskosak, amíg a XVI-ban már a mellékutak mellékútjait újítják fel, frankó játszóterek vannak, Zuglóban a lakópark építés megy. Azt mindenki sejti, miért. A Bosnyák piacnak is lassan szerintem lőttek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!