Márki-Zay szerint az előválasztás nemzetközileg is sikeres akció volt

2024. február 02. 20:46

Nem éli meg személyes kudarcként Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, hogy a két évvel ezelőtti együttműködésnek nyoma sincs a baloldali pártok között. Hódmezővásárhely polgármestere szerint a 2021-es előválasztás nemzetközi szinten is kiemelten sikeres volt.

2024. február 02. 20:46
MÁRKI-ZAY Péter

Márki-Zay Péter szerint az ellenzék kudarca, hogy több településen is egymás ellen indítanak jelöltet az önkormányzati választáson a baloldali pártok. 

Ha a két évvel ezelőtti együttműködés, stabilnak tekinthető együttműködés legalább meglenne az ellenzékben, akkor most egy félelmetes ellenfele lehetne a Fidesznek

– fogalmazott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki a 2022-es országgyűlési választásokon a baloldal közös jelöltjeként vereséget szenvedett Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Fidesszel szemben. 

Felidézte: van néhány olyan település az országban, ahol könnyen lehet, hogy lesz ellenzéki előválasztás, akár az V. kerületben Budapesten, akár Győrben, akár Miskolcon is lehet, ahol a jelenlegi polgármester ellen a DK és az LMP is szeretne indítani jelöltet. 

A politikus a Hír TV műsorában kiemelte: nem éli meg személyes kudarcként az együttműködés hiányát és a baloldalon belüli rivalizálást. Úgy gondolja, a 2021-es előválasztás nemzetközi szinten is sikeres volt, ott, ahol az ellenzék nem tud a jelöltről megállapodni, akkor az egyetlen demokratikus, hiteles, tiszta módja annak, hogy kiválasszuk, hogy ki a legesélyesebb egy egyfordulós választáson a Fidesz ellenében, az az előválasztás. Az ellenzéket bírálva megjegyezte: azok persze nem szívesen vállalják, akik úgy gondolják, hogy ők elveszítenék ezt az előválasztást; és azok sem, akiknek pont az a feladata, hogy megosszák az ellenzéki szavazatokat, és ezzel mondjuk a Fidesznek játszanak át településeket.

Márki-Zay szerint Budapesten gyakorlatilag minden kerületben lesz egy közös jelölt. Lehet, hogy több más párt, például a Jobbik elindítja a jelöltjét Karácsony Gergely ellen, de őszintén szólva semmi esélye nincs. Minden ilyen egy rossz kísérlet arra, hogy megosszák az ellenzéket. 

Vitézy Dávid indulása könnyen lehet, hogy a Fidesz érdekét szolgálja, könnyen lehet, hogy előbb-utóbb ő fideszes jelöltként fog majd szerepelni, még ha most úgy tűnik, hogy az ellenpélda következik.

Szerinte az egyébként is fideszes Vitézy Dávid mögé előbb-utóbb hivatalosan is be fog állni a Fidesz. Márki-Zay Péter ugyanakkor elismerte, Vitézy Dávid egy tényleg elismert szakember, tehát egy jó jelöltje lenne a Fidesznek.

A politikus a Lánchíd-botrány kapcsán megjegyezte, mennyire felháborítja a korrupció. Magát jobboldali keresztény embernek nevezve hozzátette: „Én azt várom a magyar államtól – politikai kérdésekben nem mindig értünk ugyan egyet –, az a minimum elvárás, hogy legalább az ellenzéki korrupciót, ha van tárják fel”.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. február 03. 11:51
Ez az ember nem 100-as
iceman-982
2024. február 03. 10:41
"stabilnak tekinthető együttműködés" A megszépítő múlt, Futóbolond Úr.
lendvaiildiko
2024. február 03. 09:00
a vegeredmenyt tekintve tenyleg nagy siker. csak elore a megkezdett fondorlejeni uton..
voltospultos-2
2024. február 03. 08:48
A Sivatagi Vihar után Szaddan Husszein is győzelmi parádét tartott Bagdadban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!