Büntetnék, ha valaki zsebszerződéssel szerez földet

2014. február 03. 11:04

Ádernek nem tetszett többek között, hogy a termőföldek tulajdonjogának megszerzéséről szóló törvényben az ügyész túl széles jogosítványokat kapna a polgári eljárásban, ezért visszaküldte a törvényt a parlamentnek. Az alkotmányügyi bizottság most azt indítványozza: legyen bűntett a termőföld jogosulatlan megszerzése.

2014. február 03. 11:04

Áder János novemberben küldte vissza megfontolásra a parlamentnek a termőföldek tulajdonjogáról szóló törvényt, mert álláspontja szerint az ügyész számára a törvény olyan jogosítványokat állapít meg, amelyek a polgári jogi viták bírósági eljárása során a tisztességes eljárás alapvető garanciáinak érvényesülését. Az államfő kifogást emelt amiatt is, hogy a jogszabály rögzíti, a zsebszerződések semmisségéből eredő követelések bírósági úton nem érvényesíthetők, továbbá a törvény rendelkezéseinek sarkalatosságával kapcsolatban is voltak észrevételei.

Válaszul az alkotmányügyi bizottság módosító indítványa büntetőjogi tényállást alkotna a termőföldek tulajdonjogának jogosulatlan megszerzéséről. Az indítvány törli a jogszabályból az ügyészi vizsgálatra vonatkozó, "a közérdekvédelmi feladatkörhöz nem illeszkedő" szabályokat, de fenntartja az ügyész jogát az érintett állami nyilvántartásokból való adatkéréshez.

Az indokolás szerint az új büntetőjogi tényállás megállapításával az ügyész büntetőjogi feladatai és fellépési lehetőségei bővülnek. A törvény kimondja, hogy a büntetőeljárás során keletkezett bizonyítékok a zsebszerződések semmiségével összefüggő polgári perben is beszerezhetők és felhasználhatók. A Btk-módosítás május 2-án lépne hatályba.

A bizottsági módosító indítvány emellett – az államfő észrevételeinek megfelelően – rögzítené, hogy a törvény hatálybalépése előtt jogszerűen és jóhiszeműen kötött választottbírósági kikötések továbbra is érvényben maradnak. A jogszabály ugyanis visszamenőleges hatállyal rendelte el, hogy a termőföld tulajdonjogával összefüggő szerződésben választottbíróságként csak a Magyar Agrár- és Vidékfejlesztési Kamara mellett működő testület köthető ki.

A tervezett módosítás értelmében március 1. helyett csak november 1-től kellene biztonsági matricával ellátni a földforgalmi szerződéseket, 2015. január 1-jétől pedig egységesen minden ügyvédi okiratra kiterjedne ez a rendelkezés.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2014. február 11. 18:28
:))Pár éve volt egy riport egy dunántúli kis településről, amelyiknek a környékén lévő összes földet zsebszerződésekkel a kedves osztrák gazda művelte, majd egyszer csak a faluhoz vezető utat is beszántotta, mert az is az övé volt.. Hosszas procedúra után sikerült visszavenni a bekötőutat... Tudom hogy ez egy extrém eset, de az, hogy valaki a zsebszerződések megszüntetése kapcsán is az enyveskezű fidesz bandáról beszél, az elképesztő.
liberálzöld.
2014. február 11. 13:27
Naná! Még a végén nem jut újabb pár ezer hektár az enyveskezű Fidesz-bandának!
kvantumfilozófus
2014. február 03. 15:28
A zsebszerződés tényének megállapítása nem csak jogi feladat, hanem szakmai is, mivel legtöbb esetben a törvények kijátszásáról van szó, ami lehet, hogy a bíróság előtt a törvény betűje szerint megállna, bár nyilvánvaló, hogy annak szellemiségének és a törvényalkotó szándékának nem felel meg, hanem azt kijátssza , és egyértelműen visszavezethető egy külföldi természetes vagy jogi személyre.
kvantumfilozófus
2014. február 03. 15:28
Hogy mi zsebszerződés, arról nem a bíróságnak kellene döntenie. Hanem egy olyan hatóságnak kellene felállnia, aminek ezek kivizsgálása és felügyelete lenne a feladata. És az mondja ki, hogy valami zsebszerződés-e. Amit aztán a bíróság majd a Btk szerint szankcionál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!