Tényleges életfogytig: jön a kötelező kegyelmi eljárás

2014. november 18. 10:30

Az Országgyűlés kedden módosította a még hatályba sem lépett büntetés-végrehajtási kódexet. Ennek értelmében a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében kötelező lesz hivatalból kegyelmi eljárást lefolytatni negyven év letöltése után.

2014. november 18. 10:30

Az Országgyűlés kedden több ponton módosította a 2013-ban elfogadott, 2015 januárjában hatályba lépő büntetés-végrehajtási kódexet.

A változtatások egyikeként bevezettek egy kötelezően lefolytatandó kegyelmi eljárást a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében. A parlament 125 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 54 tartózkodás mellett fogadta el az igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát.

A Ház döntése értelmében az új kegyelmi eljárást – a büntetett hozzájárulása esetén – hivatalból kell megindítani, alapvető feltétele pedig, hogy az elítélt legalább negyven évet már letöltött tényleges életfogytig tartó büntetéséből. A kormány indokolása szerint a változtatást az Emberi Jogok Európai Bírósága idén májusban hozott ítélete teszi szükségessé.

A parlament a kötelező kegyelmi eljáráshoz kapcsolódóan létrehozott egy új testületet is. A kegyelmi bizottság szerepe az igazságügyért felelős minisztertől és a köztársasági elnöktől független vélemények megjelenítése. A testület öt tagját a Kúria elnöke jelöli ki a büntető ügyekben eljáró bírók közül.

Az Országgyűlés emellett – a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségének csökkentésére és a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének elősegítésére hivatkozva – bevezette a reintegrációs őrizetet is, amellyel az elítéltek korlátozottan visszanyerhetik személyi szabadságukat, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt házba, lakásba távozhatnak, amelyet csak meghatározott esetekben hagyhatnak el. Az ilyen esetek közé tartozhat például a munkavállalás, illetve tanulmányok folytatása. A reintegrációs őrizet legfeljebb hat hónapig tarthat és kizárólag a társadalomra kevésbé veszélyes, nem életvitelszerű bűnelkövetők számára adott. 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2014. november 19. 15:33
Igazából nem értem, hogy miért kell ennyire emberségesnek lenni azokkal, akik olyan bűnöket követtek el, ami miatt vágleg ki kell őket zárni a társadalomból. Bár ami azt illeti, ez a kegyelem nem azok lelkét fényesíti, akiket elzártak. Nagyon valószínű, hogy aki a kegyelmi időhöz elegendő időt már lenyomott, az annyira hozzászokott az ottani élethez,, hogy inkább ott akarna maradni. Emberileg érthető.
thymian
2014. november 19. 10:39
Igen súlyos, de nem is angyalokkal szemben szabják ki. Aki többször, vagy több embert ölt szándékosan, azt valahogy nem tudom sajnálni, még ha a börtönben kell is feldobnia a talpát. Vagy az olyanokat, mint pl. a Szita Bence gyilkosai, akiket embernek nevezni is túlzás.
pitypang1125
2014. november 18. 17:21
200 év fegyház, felülvizsgálat 100 évente.5 évenként beadni a zárkába egy kötelet hurokkal! És mindenkinek jó lesz! Jó lesz a rohadéknak is, a jogvédő barmok is megnyugszanak, de az áldozatok hozzátartozóinak és az adófizetőknek is jó lesz, ha 5 év utáb felakasztja magát a tetvedék!
thymian
2014. november 18. 15:33
Kösz. Úgy gondoltam, nagykorúságtól. Akkor 60 évesen, vagy még öregebben szabadulhatna, gyakorlatilag kiengednék meghalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!