Újraindult a migrációs áramlat Líbiából

2021. május 03. 11:49

Az utóbbi hétvégén több mint kétezren indultak el a líbiai partokról.

2021. május 03. 11:49
null

Tucatnyi csónakkal és kisebb hajóval 723-an kötöttek ki Lampedusa partjain péntek és vasárnap között. A sziget polgármestere, Salvatore Martello kijelentette, hogy „újranyílt a líbiai migrációs folyosó, amely felváltotta a korábbi tunéziai érkezéseket”. Lampedusa első embere szerint „minden jel arra utal, hogy a nyáron tömeges migrációs hullám várható”.

A kevesebb mint kétszáz fős lampedusai regisztrációs központból megpróbáltak minél több embert máshova helyezni: majdnem háromszáz bevándorlót az Allegra nevű komphajón tettek karanténba, további majdnem kétszáz főt pedig a szicíliai Porto Empedocléba szállítottak át. Közel száz, felnőtt kíséret nélkül érkezett gyereket és fiatalkorút szintén egy szicíliai központba vittek át hétfő reggel.

Az utóbbi hétvégén több mint kétezren indultak el a líbiai partokról, közülük több mint ezernégyszázan érkeztek meg az olaszországi partokra. Több hajó felborult líbiai vizeken. Az SOS Méditerranée francia NGO hajója 236 fővel a fedélzetén a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt. A Sea-Watch 4 német civilhajó több mint négyszáz fővel, akiket Líbiánál vett fedélzetre, biztonságos kikötőt kért, és az olaszországi partok felé tart.

Járványveszély

Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet. Bejelentette, hogy írt Mario Draghi miniszterelnöknek, valamint a belügyi és az egészségügyi tárca vezetőjének is, mivel „miközben a járványveszélyes országokból repülővel érkezőket ellenőrzik, a kisebb-nagyobb hajókkal érkezőket le kell állítani az olaszok erőfeszítései iránti tiszteletből, egészségük és biztonságuk védelmében”.

Az Il Giornale című jobboldali napilap értesülései szerint a líbiai emberkereskedő szervezetek a közösségi oldalakon reklámozzák a tengeri átkeléseket, azt ígérve, hogy „az utasok 100 százalékosan megérkeznek Olaszországba”. Az út ára ötezer líbiai dinártól kezdődik, ami kilencszáz eurónak felel meg.

(MTI)

Nyitóképen: Migránsok Lampedusán. Fotó: Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. május 03. 14:43
"Újraindult a migrációs áramlat..." Jövőre, ha nyer az ellenzéki összefogás, akkor nálunk is!
Ezekiel2517
2021. május 03. 14:04
Tetszenének már lőni végre,mert így az egész határvédelem egy operett-bohózat,annak meg kicsit drága.
Falfirka
2021. május 03. 13:19
erre kell az olaszoknak az eus hitel, eltartani az analfabéta niggereket és a gyilkos muszlimokat.
Falfirka
2021. május 03. 13:18
ha meg nem tudják kifizetni, akkor majd mi fizetjük, ezért akarja ferigeri mindenáron felvetetni a hitelt. hogy rohadnátok meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!