Tízezrével záratja börtönbe a bűnözőket Salvador elnöke

2023. július 28. 11:07

Nayib Bukele, a közép-amerikai ország keresztény palesztin származású vezetője eddig Salvador felnőtt lakosságának 2 százalékát záratta börtönbe.

2023. július 28. 11:07
President Nayib Bukele delivers congressional report on  fourth year of government
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Salvador Közép-Amerika egyik legkisebb és legszegényebb országa a Csendes-óceán partján. Híres vulkánjairól, kávéjáról és például arról is, hogy a labdarúgó világbajnokságok történetében még mindig negatív rekordtartó: Magyarország válogatottja 10:1-re győzte le Salvadort az 1982-es világbajnokságon.

Azóta viszont negyven év telt el, és az egyébként futballfanatikus salvadoriaknak régóta más, nagyobb problémákkal kell szembesülnie. 

Salvador ugyanis a világ egyik legveszélyesebb országa, 

folyamatos bűnözéshullámmal, erőszakkal, gyilkosságokkal, egymással háborúzó bandákkal, klánokkal.

Salvador élére 2019-ben került Nayib Bukele. Apja részéről keresztény palesztin származású, magát is vallásosnak tartja. Érdekes tény: a Megváltóról elnevezett ország új elnöke apai részről konkrétan Betlehemből és Jeruzsálemből származik.

Bukele ellenzi az abortuszt – minden esetben –, az azonos neműek házasságát és az eutanáziát. „Azt hiszem, a jövőben egyszer fel fogjuk ismerni, hogy az abortusz egy nagy népirtás volt, amit elkövettünk” – jelentette ki egyszer.

Az akkor 37 éves, fiatal politikus az új nemzedék és a rendteremtés ígéreteivel került hatalomra – 

azóta pedig brutális eszközökkel próbálja megvalósítani ígéreteit.

2020 februárjában katonákat küldött a parlamentbe, hogy ezzel kényszerítse ki a rendőrségnek és a hadseregnek juttatandó további finanszírozás megszavazását. 2021-ben kirúgta a legfőbb ügyészt és öt legfelsőbb bírót is.

Bukele fő célja a bűnözés radikális visszavágása: 

hatalomra kerülése óta hetvenezer embert zártak börtönbe, java részüket szervezett bűnözés vádjával

 – ez Salvador felnőtt lakosságának mintegy 2 százaléka. Elhelyezésük érdekében Amerika legnagyobb börtönét építette az országban, ahol negyvenezer elítéltet őriznek az év eleji megnyitás óta. „Ez lesz az új otthonuk, ahol nem lesz többet lehetőségük ártani a lakosságnak” – kommentálta Bukele elnök a börtön megnyitását.

2022 márciusa óta rendkívüli állapot van érvényben az országban, amivel visszavágták a vádlottak jogait a tárgyalások során.

A salvadori parlament szerdán olyan jogszabályt fogadott el,

ami alapján egyszerre akár 900 emberrel szemben is lefolytathatók a büntetőeljárások, 

amennyiben egy környékről származnak, avagy egy bűnszervezethez tartoznak. Az új szabályok értelmében a bűnbandák vezetői 60 éves börtönbüntetésre számíthatnak.

Emberi jogi szervezetek szerint a keményvonalas politika miatt ártatlan embereket is elítéltek, és több tucatnyian meghaltak a rendőri őrizetben. Vitatják azt is, hogy a tömeges perek esetében hatékonyan lehetne képviselni az egyes vádlottak jogait. Egy szervezet szerint 174-en haltak meg eddig az őrizetbe vételük alatt.

De hogy mik a keményvonalas politika eddigi eredményei? Salvadorban 2015-ben 100 ezer emberre 106 gyilkosság jutott, mostanra viszont mindössze 7,6 gyilkosságra zsugorodott ez a szám. A kormányzat szerint idén csak 69 gyilkosság történt összesen – korábban előfordult, hogy egy nap alatt öltek meg ennyi embert az országban.

A salvadoriak körében így a kritikák ellenére népszerű az elnök politikája. 

A biztonságügyi miniszter közölte: mindez folytatódni fog, amíg nem fognak el minden bűnözőt.
 

Nyitóképen: Nayib Bukele (MARVIN RECINOS / AFP)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. augusztus 19. 23:04
Itt aztán nem aggódnak a cellák túlzsúfoltsága miatt, mindenkinek jut egy tyúkketrecnyi hely oszt' jónapot. 😂
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 29. 00:22
Tisztára Jézus feje van...jézusom!
Jack Reynor
2023. július 28. 19:45
Probléma megoldva. Igaz, náluk elég nagy volt a bűnőzés, nálunk erre nem lenne szükség, de az erőszakos bűnözőknek nálunk is börtönben lenne hely, és nem a jogvédő konferenciák sztárjaiként kellene kezelni őket.
ToIeranciaterror
2023. július 28. 19:10
Csak a helyi büdösballibek kritizálják és vitatják a módszer hatékonyságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!