Vészjósló figyelmeztetést adott a háborúval kapcsolatban az EU vezető diplomatája

2024. április 09. 18:52

Egyre borúsabban látják a helyzetet Brüsszelben: Josep Borrell úgy fogalmazott, egy Európára is kiterjedő háború már nem „a képzelet szüleménye”.

2024. április 09. 18:52
EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell in Beirut

Fotó: Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images

Aggodalmának adott hangot Josep Borrell kedden Brüsszelben, aki megszólalásában kiemelte, Oroszország az ukrajnai konfliktuson túl is fenyegeti a kontinenst – írja a Financial Times.

Európának fel kell készülnie az esetleges háborúra, mivel az Ukrajnán túli kontinensen egy teljes körű konfliktus már nem képzelet szüleménye”

– figyelmeztetett az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki hozzátette, Oroszország fenyegeti Európát mind a folyamatban lévő ukrajnai háborújával, mind az EU-tagállamok elleni hibrid támadásokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

A diplomata keddi brüsszeli beszédében először hangsúlyozta ilyen határozottan az orosz fenyegetést, miután a közelmúltban észak-európai katonai vezetők figyelmeztették az Ukrajnán kívüli újabb orosz támadások kockázatára. A dán védelmi miniszter februárban azt mondta, Oroszország három-öt éven belül próbára teheti a NATO szolidaritását.

A berlini falat tűzgyűrű váltotta fel körülöttünk”

– mondta Borrell, utalva az Izrael-Hamász háborúra és az észak-afrikai instabilitásra is.

Az EU határán zajló konfliktus felfedte a blokk védelmi iparának és katonai képességeinek elégtelenségét, és megijesztette azokat a fővárosokat is, amelyek attól tartanak, hogy az Egyesült Államok visszavonulhat a kontinens végső biztonsági garanciájaként betöltött hosszú távú szerepétől, ha Donald Trump a novemberi amerikai elnökválasztás után visszatér a Fehér Házba.

Az európai országok, amelyek a hidegháború végét követő évtizedekben csökkentették védelmi kiadásaikat, most fokozták a védelmi ipar termelési kapacitásába való beruházásaikat annak érdekében, hogy növeljék az Ukrajnába való fegyverszállítást és feltöltsék saját kapacitásaikat.

Mint ismert, Donald Trump korábban azzal fenyegetőzött, hogy nem védi meg azokat a NATO-szövetségeseket Európában, amelyek nem költenek eleget védelemre.

„Az amerikai esernyő, amelyre a hidegháború óta támaszkodtunk, nem biztos, hogy mindig nyitva van. Talán attól is függ, hogy ki irányítja Washingtont, de nem bízhatunk Amerikában, hogy megvédjen minket” – mondta Borrell.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­g­­­ö­s­ ­­­l­­­á­­n­­y­o­­­k­­­ ­­­v­á­­r­­­n­­a­­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
alexandrosz-2
2024. április 10. 08:03
Ezt a háborús uszító gecit is megszavazta a vétotlan köpcös geci. Meg a többi tetves brüsszelita komisszárt is. Meg 85+50+5 milliárd eurót is az oroszok elleni háborúra. Meg 13 szankciós csomagot és soktucat szankcióhosszabbítást 6 havonta a.komisszarok parancsai szerint. Nem azt kell figyelni amit a zsideszes vétótlan köpcös geci és zsidó bandája hazidozik, hanem aut, amit csinál.
Janika50
2024. április 10. 06:35
Sajnos igen, de vajon miért? Azért, mert ilyen emberek, mint aki a képen is van, képviselik kontinensünket a világban. Ilyen ember, aki Európa szégyene. Ugyanakkor el kell ismermi, akik kiválasztották őket, Orsikával az élen, tudták mit csinálnak. Kiválasztásuk nekik a legkedvezőbb. Nehéz volt kiválasztani? Tartok tőle, nem. Ezek a pozicióval felruházott, semmihez nem értő paraziták, -kivétel az amcsi hátsó karbantartása- nagy valószinűséggel képviselik az átag nyugati embertipust. Korábban sem voltam nagy véleménnyel róluk, de mostanra gyakorlatilag elkorcsosult egyének lettek. Akik pénzért, pozicióért képessek a testvéreik apjai lenni.
figyelő4322
2024. április 10. 00:28
És sem vagyok oda a ruszkikért, hiszen a mùltban soha nem volt pozitív szerepük Magyarország viszonylatában.. De nem is kell a ruszkikat túlságosan kedvelni ahhoz, hogy egy józan, normális ember belássa, ez a Borell elftárs mekkora darab... Sheiß... Viszont mit is lehetne várni attól az EU-tól, ahol az ún. Néppárt minősül konzervatív/ jobboldali pártszövetségnek...? Remélem, sikerül kitakarítani az EP-t, az EB-t és a többi libernyák intézményt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!