Az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről

2011. április 28. 12:10

Erkölcsi kötelesség is annak állami szintű kinyilvánítása, hogy az 1956-os megtorlások felelősei nem élveznek büntetlenséget.

2011. április 28. 12:10

Tisztelt Frakcióvezető Úr,

Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások elkövetőivel szemben egyetlen büntetőeljárás sem indult. A főbenjáró bűncselekmények még élő kitervelői, végrehajtói mind a mai napig büntetlenséget élveznek.

Az eljárások megindításának nemzetközi jogon alapuló lehetősége fennáll. Sőt, a magyar államot negyven éve nemzetközi jogi kötelezettség is terheli az ilyen jellegű cselekmények elévülhetetlenné nyilvánítására. A mindenkori magyar jogalkotó azonban 1971 óta nem nyilvánította elévülhetetlenné az 1971. évi 1. törvényerejű rendelettel kihirdetett New-York-i egyezményben található crimes against humanity-nek (emberiesség elleni bűncselekmény) nevezett nemzetközi bűncselekményt.

A magyar állam elsőrendű alkotmányos kötelezettsége, hogy felhasználja a rendelkezésére álló összes lehetséges jogi eszközt az 1956-os megtorlások felelőseinek megbüntetéséhez. A jogi felelősségre vonás mellett azonban erkölcsi kötelesség is annak állami szintű kinyilvánítása, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői nem élveznek büntetlenséget, bármilyen rég is követték el tettüket. A törvényjavaslat és szakmai anyag célja e jogi keretek megteremtésének előmozdítása.

A csatolt 13 oldalas szakmai anyag és törvényjavaslat figyelembevételével kérem, hogy fontolja meg az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló javaslat parlamenti előterjesztését.

Tájékoztatom, hogy hasonló tartalmú levelet küldtem ki a többi parlamenti párt frakcióvezetőjének is.

A törvényjavaslat letölthető innen is: http://www.mediafire.com/?23gosi1q9syh16g

Szívélyes üdvözlettel,
 
Gellért Ádám

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. április 28. 19:08
Az új alaptörvény elítéli a forradalom vérbefojtását és a megtorlásokat. Azaz a kommunista terror e téren elítéltetett, és törvényen kívülivé vált. E logika mentén nyilván büntethetővé válik minden emberiesség elleni vétek, sőt akár az MSZMP jogutódja, az MSZP is törvénytelenné válik. Bízzunk magunkban és az Isteni örök igazságban.
PGuszti
2011. április 28. 17:37
Gratulálok a szerzőnek, hogy végre valaki szakértő módon próbálja a törvényhozást és az igazságszolgáltatást rákényszeríteni arra, hogy tegyen valamit. Egyszerűen égbekiáltó bűn, hogy a kommunista tömeggyilkosok - a Ceausescu házaspárt kivéve - sehol, soha nem lettek felelősségre vonva gaztetteikért.
pascal
2011. április 28. 14:06
Én úgy tudom, hogy készül az 56-os gazembereket felelőségre vonó törvény. A köztársasági elnök ünnepélyesen fogja aláírni okt. 23 évfordulóján, a századikon.
szigno57
2011. április 28. 13:50
Drukkolok Ádámnak, de amilyen sebességgel ezek az ügyek haladnak, régen elpatkolnak természetes úton, így csak haláluk után lesznek elítélhetőek. Elég szomorú ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!