Modernizáljuk a családjogot, ha belepusztultok is

2021. november 30. 18:30

A berlini gyors elindult, és meg sem fog állni Magyarországig.

2021. november 30. 18:30
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

»Modernizáljuk a családjogot. Bevezetjük, hogy a jogi szülőkkel egyetértésben legfeljebb két további felnőtt – társadalmi szülőként – szintén felügyeleti jogot kaphasson. Ha egy gyermek két nő házasságából születik, akkor jogilag automatikusan mindketten a gyermek anyái lesznek, hacsak nem egyeznek meg másként. Megvizsgáljuk az anyagi juttatás nélküli béranyaság (azaz a dajkaterhesség) legalizálásának lehetőségét. Eltöröljük az abortusz orvosi reklámozásának tilalmát. Hathatós törvényi intézkedésekkel lépünk fel az ellen, hogy életvédők abortuszra készülő nőket szólítsanak meg a klinikák előtt. A felnőttek körében is törekszünk a reparatív terápia minden formájának betiltására. Önrendelkezési törvényt léptetünk életbe, amely lehetővé teszi a bemondás alapján történő nemváltoztatást.«

Nem, a fentieket nem valamely rögeszmésen riogató homofób szerző fiktív disztópiájából idéztem, de még csak nem is a kaliforniai demokraták ötéves tervéből, hanem az új német szoci-zöld-liberális koalíció kormányprogramjából. »A berlini gyors elindult, és meg sem fog állni Magyarországig« – üdvözölte az ottani fejleményeket Karácsony Gergely, és ha ő mondja, akkor kik vagyunk mi, hogy megkérdőjelezzük: egy magyarországi szoci-zöld-liberális koalíciótól is hasonlókra lehetne számítani.

Ez a »társadalmi szülőség« még egész ártalmatlannak tűnhet: eddig amiatt problémáztunk, hogy hány gyerek nő fel egyetlen szülővel, hát akkor most ujjongjunk, hisz mostantól akár négy szülője is lehet hivatalosan. Papa, Apu, Mama és Anyu, vagy Apa, Papi, Apuci és Anya, de persze elképzelhető Anya, Anyu, Mama és Anyuci is, lehet kombinálgatni. Csakhogy figyeljük meg jól: a szöveg jogi szülőket és társadalmi szülőket különböztet meg, biológiairól már szó sincs.

A biológiai nem után immár a biológiai szülő is feloldódik a korlátlan önmegvalósítási lehetőségek tengerében, csak épp gyerek legyen a talpán, aki kiigazodik, ki is ő és kiktől származik.

Különös tekintettel a leszbikus pároknál születendő (szélsőséges esetben akár béranyával is kihordatható) gyerekekre, akiknél alapértelmezetten a két »anya« lesz a két szülő, »hacsak nem egyeznek meg másként«. Azaz a jog mostantól majd úgy tekinti, hogy a gyermek két petesejtből lett, de simán lehet egyezkedni, nem gond – igény esetén az állam még akár azt is elhiszi, hogy a két szülő közül az egyik férfi. Fura módon azonban a heteroszexuális párok számára nem kínálják fel (megfordítva) a lehetőséget, hogy a főszabálytól eltérve két anyát anyakönyvezzenek, pedig a jogegyenlőség ezt kívánná.

Fotó: VEM / BSIP / BSIP via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. december 01. 15:28
"Fura módon azonban a heteroszexuális párok számára nem kínálják fel (megfordítva) a lehetőséget, hogy a főszabálytól eltérve két anyát anyakönyvezzenek, pedig a jogegyenlőség ezt kívánná." A jogegyenlőség szerint a heteroknak is pont ugyanolyan joguk van hozzá, csak max nem veszik igénybe. Ahogy a homoszexuálisokra is pontosan ugyanazok a törvények vonatkoznak a házasságot illetően, mint a heteroszexuálisokra, csak azt ők nem veszik igénybe.
lazsu
2021. december 01. 13:33
Mi a manó! Már nő is meg tud termékenyíteni nőt! Ennyi hibbant barmot!
Sanyikám
2021. december 01. 10:02
Bizony, bele fogtok pusztulni.
DoomGuy
2021. december 01. 09:50
Lehetne röhögni is, de már inkább elementáris, ősi düh fogja el az embert. Ezek a létezésünkre törnek. Meg akarnak semmisíteni. Semmi jó nem lesz ebből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!