Hárommillióra büntetik a Tescot

2011. június 30. 11:57

A Fővárosi Bíróság hárommillió forintos bírságot szabott ki a Tesco Global Áruházak Zrt.-re, mert a kereskedelmi lánc életkoruk alapján diszkriminált bizonyos pozíciókra jelentkezőket.

2011. június 30. 11:57

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) korábbi határozatát és hárommillió forintos bírságot szabott ki a Tesco Global Áruházak Zrt.-re, mert az áruház az életkora miatt nem alkalmazta az egyik állásra jelentkezőt.

Az EBH csütörtökön juttatta el az MTI-hez közleményét, amelyben felidézi, hogy korábbi határozatában megállapította: a Tesco nem tett eleget az egyenlő bánásmódról, illetve az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben előírt kimentési kötelezettségének, így magatartása megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A Tesco Global Áruházak Zrt.-t a hatóság eltiltotta a jövőbeni jogsértéstől és 3 millió forint pénzbírságot is kiszabott; ezt hagyta most jóvá a Fővárosi Bíróság.

A közlemény szerint egy panaszos azért fordult a hatósághoz mert számos, a Tesco által meghirdetett állással kapcsolatosan úgy vélte, a felvételi eljárás folyamán életkora miatt diszkriminálták. A hatóság vizsgálatot folytatott le két éjszakai árufeltöltői állás esetében, és megállapította az ok-okozati összefüggést a panaszos életkora és álláspályázatainak elutasítása között.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2011. június 30. 15:51
Helyes lenne az összes cég foglalkoztatási szokásait szigorúan átvizsgálni és a büntetések máris szépen leapasztanák az ország adósságállományát... Olyan disznóság is van pld., hogy a kellemes külsejü embereket elönybe helyezik a kellemetlen külsejüekkel szemben!..
jvizkeleti
2011. június 30. 15:20
Amugy is azt, hogy ki lesz az arufeltolto, nem Londonbol dontik el, hanem a helyi uzletnek a vezetoje, vagy meg lejjebb az adott osztalynak a vezetoje, vagy valami helyi szemelyzetis. Tehat az, hogy diszkriminalt a Tesco, mar eleve hulyeseg. Masreszt meg azt vesznek fel akit akarnak. Magantulajdon. Azt engedek be akit akarok, azt zarok ki akit akarok. Szomoru, hogy ilyen torvenyek vannak.
zero
2011. június 30. 14:34
Bocs, de ha van egy cégem, azt veszek fel, akit ÉN eldöntök. és meg indokolni sem kell.
P.A.
2011. június 30. 14:03
Egy céget megbüntetni azért, mert azt vesz fel, akit akar - na ez egy igazi nagy hülyeség. Egyébként kíváncsi lennék, hogyan bizonyították az ok-okozati összefüggést...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!