Szétválasztaná a családok és az élettársak szabályozását a KDNP

2012. október 05. 13:23

Több módosító javaslatot is benyújt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.), indítványaik a családi és az örökösödési kérdéseket érintik – közölte Harrach Péter frakcióvezető és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

2012. október 05. 13:23

Rubovszky György elmondta, azt szeretnék, ha a polgári törvénykönyv családjogi fejezetében csak a családdal összefüggő passzusok szerepelnének. Megerősítette: a KDNP-nek az az álláspontja, hogy mivel az élettársak nem alapítanak családot, az ő viszonyaikkal kapcsolatos kérdéseket, mint polgári jogi szerződést, a polgári törvénykönyv másik fejezetében kell szerepeltetni. Az élettársak – mondta – „a nem házasságot választották”, és minden kötöttség nélkül akarják leélni az életüket. Ebből az következik, hogy semmilyen kötöttséget ne tegyenek rájuk, és ez a rész kerüljön ki a családjogi körből – tette hozzá.

Harrach Péter azt mondta, nem értik, hogy miért akarják egyesek a házasság kötött formái közé „bekényszeríteni” a szabadabb mozgást jelentő élettársi formát. „Hagyjuk meg a szabad döntés lehetőségét mindenkinek, de az almát ne keverjük össze a körtével” – fogalmazott a frakcióvezető. Emlékeztetett: a család fogalmát a családvédelmi törvényben a lehető legszűkebbre vették, és azt rögzítették, hogy egy szülő és egy gyermek már családot alkot, függetlenül attól, hogy a gyerek milyen kapcsolatba született. A gyermekek egyformák, azonos jogokat és támogatást élveznek – szögezte le.

Az azonos neműek „kapcsolatrendszerét rendező” bejegyzett élettársi kapcsolatról 2007-ben az Országgyűlés rendelkezett – idézte fel Rubovszky György, hozzátéve: ők szintén nem alkotnak családot, tehát az ezzel kapcsolatos szabályozásnak sem a családjogi körben van a helye. Az öröklési fejezetben az élettárs és a bejegyzett élettárs javára biztosított öröklési jogot „el kell felejteni”, marad a társadalom minden tagja számára biztosított végrendelet-alkotási jog; ha az élettársak úgy gondolják, hogy örökösnek kívánják nevezni az élettársukat, ezt megtehetik – jelezte.

Rubovszky György kitért arra, hogy a ma hatályos jog szerint a túlélő házastársat illeti minden olyan vagyonnak a haszonélvezeti joga, amit nem ő örököl, és speciális esetként van jelen a haszonélvezet megváltása. Az új polgári törvénykönyv javaslata ezt megfordítaná, és általánossá tenné, hogy a túlélő házastárs a haszonélvezet ellenértékeként egy gyerekrésznyi örökséget kapna, és a speciális eset a haszonélvezet fenntartása lenne. A KDNP azt szeretné, ha a mindenkori túlélő házastárs a vagyon egynegyedét örökölné meg, és az efölötti rész törvényes öröklési rend szerint kerülne a gyerekekhez, a speciális eset a megváltás lenne.

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2012. október 06. 09:37
Ez a maroknyi vén szaros,plusz a megélhetési kereszténydem.Pálfy,fogja megmondani az országnak,hogy mi a család és hogy hogyan kell nekünk élni?!Undorító,és felháborító!!!
G. Pantyelejevics
2012. október 06. 07:30
Anyu, apu, gyerekek együtt élnek szeretetben. Támogatják, segítik egymást jóban, rosszban. Ez a csuháspárt szerint nem család. Szerintük az a család, ha anyu és apu elmegy a Hivatalba. Semmi mást nem kívánok az idióta narifanoknak, csak azt, éljenek úgy, ahogy a csuháspárt elképzeli! :P
Robin
2012. október 06. 06:53
Az emberek az együttélésnek különféle formáit azért választják, mert különböző mértékű kötelezettségeket vállalnak a kapcsolatban. Aki több kötelezettséget vállal az együttélés során, - társért, gyermekért - annak ezért több joggal is kell rendelkeznie, mint aki ezt nem vállalja, nem kötelezi el magát. Az államnak kötelessége ezeket a különbözőségeket követni a jogalkotással is. A jog a vitás, illetve esetlegesen vitássá válható eseteket szabályozza, oldja meg. A társadalom érdeke az is, hogy az állam a különböző jogi szabályozással felhívja polgárai figyelmét arra, hogy a különböző együttélési formák lényege a kötelezettségek és jogok aránya. Ez ugyanakkor az állam részéről nem válhat a gyermekek rovására, gyermekeket nem érhet jogi – személyiségi, egzisztenciális - hátrány a szüleik választása miatt. Az, hogy a túlélő házastársat elütnék a közös ingatlan haszonélvezetétől, azt jelzi, hogy a következő generáció olyan mérvű elszegényedésére számítanak, hogy annak már nem lesz ideje kivárni, amíg a szülők meghalnak, de ezt feltétlenül egyeztetni kell azokkal polgárokkal, akik egy élet munkája után maradnak egyedül. Mindezt az államnak egy vallási alapú fantompárt nélkül is meg kell tudnia oldani. Ha egy ilyen fantompárt, mint a KDNP akkorát téved, hogy „élettársak nem alapítanak családot”, az alkalmatlan egy ország kormányzására.
=nessuno=
2012. október 06. 00:46
Istenverte vén idióták. Már megint meg akarják mondani mindenkinek a tutit. Szerintem a család elsősorban szociológiai fogalom. Jogi úton lehet szabályozni, de nem attól lesz az, ami. Házasság tartós? Ne vicceljenek már. Tiltsák be a válást! Képmutató banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!