Szili: Ne hagyjuk, hogy a hazai gyűlölködés átterjedjen a határon túlra

2013. augusztus 21. 18:47

Határon túli választási etikai kódex elfogadását szorgalmazta szerdán Kolozsvárott Szili Katalin.

2013. augusztus 21. 18:47

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága autonómia albizottságának elnöke a Kolozsvári Nagyar Napok keretében szervezett pódiumbeszélgetésen elmondta, csökkenteni lehetne a határon túli magyarság megosztottságát, a többségi társadalommal szembeni kiszolgáltatottságát, ha a magyarországi pártok megegyeznének a határon túli kampányolás mikéntjéről.

Az Országgyűlés korábbi elnöke félőnek tartotta, hogy egy efféle megegyezés nélkül a magyarországi „gyűlöletszerkezet, amelyben az egyik oldal a másik megsemmisítésére tör”, a határon túli szavazókra is átterjed.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kudarcnak számítana-e, ha az erdélyi magyarok nem adnának le legalább százezer szavazatot a 2014-es választáson, Szili Katalin jelezte: helyteleníti a „számháborút”. Hozzátette, a határon túli magyar állampolgárok esetleges alacsony részvételi arányát csak az tekinthetné a nemzetpolitika kudarcának, aki „csak szavazatszerzési eszköznek” tartja az állampolgárság és a szavazati jog határon túli kiterjesztését.

Szili Katalin elmondta, valamennyi olyan magyarországi politikusnak, aki valamikor ellenezte a kedvezményes honosítást, el kellene mennie egy állampolgársági eskütételre a csíkszeredai főkonzulátusra, hogy személyesen győződjön meg, mit jelent az állampolgárság megszerzése a határon túli magyaroknak.

Szili Katalin hangsúlyozta, Magyarország csak segítséget nyújthat az autonómia kérdésében az erdélyi magyaroknak. A közösség céljait csakis az erdélyiek fogalmazhatják meg. „Semmi olyan nem tehető, ami nem találkozik a helyiek akaratával” – fogalmazott Szili Katalin.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. augusztus 22. 07:49
"Ne hagyjuk, hogy a hazai gyűlölködés...." Tudja, ha ezt Kovács bácsinak a pofájába mondja amikor 23 millió románozott megemelem a kalapom, de akkor kussolt.
cochabamba
2013. augusztus 22. 05:18
ez az egész nemmagyarországra adózós de azért szavazós dolog iszony... sikeresen célkeresztbe helyezte a külhoni magyarokat a kormány, azt remélve hogy ettől függetlenül rájuk szavaznak.... undorító hideg számítás...
Akitlosz
2013. augusztus 22. 01:07
A "gyűlöletszerkezet" fő oka a politikai berendezkedés. Ez egy ilyen rendszer, folyamatosan versengést, vetélkedést, széthúzást generál. Lehetne persze másmilyen is a politikai rendszer, (lásd pl. Svájc) csak akkor Szili Katalin félék nem hivatkozhatnának erre a "gyűlöletszerkezetre" amit ők maguk hoztak létre, s tartanak fent.
Fahrenheit 451
2013. augusztus 21. 21:09
"Határon túli választási etikai kódex elfogadását szorgalmazta" Ideje lenne és azt kéne tartalmaznia, hogy nem lenne etikus, ha a határon túliak szavaznának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!