Busszal nem, autóval viszont lehet szavazókat szállítani

2013. november 20. 15:00

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslata szerint a választók kérhetnek segítséget a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához, a buszos szavazó-szállítást viszont megtiltanák. A testület szerint utóbbi kizárja a tömeges szállítást.

2013. november 20. 15:00

Módosítaná a választási eljárási törvényt az alkotmányügyi bizottság. A testület beleírná a jogszabályba, hogy a választók jogosultak más segítségét igénybe venni a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához. Azonban sem a mozgóurna-igénylésre, sem a szállításra vonatkozó nyilvános felhívást nem lehetne közzétenni.

Az alkotmányügyi bizottság azt is kikötné, hogy a választókat nem lehet busszal szállítani a szavazóhelyiséghez. Az indoklás szerint ez kizárja a tömeges szállítást mint visszaélést, elősegíti azonban a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását.

Az ötödik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatás azt is rögzíteni javasolja, hogy parlamenti képviselők 2014 őszétől nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi önkormányzati képviselők sem lehetnek.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. november 21. 10:30
Kár ezért a buszos tiltásért! A Volán társaságok pl. külön buszjáratokat indíthatnának a szavazóhelyiségekhez. Narancs színű buszokra szállhatnának fel a fityeszesek, bármilyen másra meg a többiek. Most meg x@rakodhatnak a pártok a kisbuszokkal. Sokkal környezetszennyezőbb. :)
Csigorin
2013. november 21. 09:07
Es ha egy auto vontat egy buszt az minek szamit? Meg honnantol szamit "szallitasnak" ? Ha a szomszed utcaig busszal szallitanak az ugye meg nem a szavazasra szallitas, onnan meg lehet autoval odaszallitani a maradek szaz meterre?
vendetta
2013. november 20. 19:27
Azt azért érdekes volna tudni, hogy ki és hogyan ellenőrzi, hogy a választópolgárok busszal érkeztek-e a szavazóhelyiséghez.
sellafield1957
2013. november 20. 17:51
gondolom a menetrend szerinti volán járat kerekeit majd kilövik a TEK életlenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!