Adósok reménye

2017. június 22. 07:16

A tét nem kicsi, és ezt Luxemburgban is tudják: ezermilliárd forint. Az már korántsem egyértelmű, hogy egy a devizahiteladósok számára esetleg kedvező döntés esetén ki vállalja majd át a terheket.

2017. június 22. 07:16
Bonta Miklós

„A bíróságok azonban most sem állnak a hivatásuk magaslatán. A gazdasági természetű perek tárgyalásában sokszor gyakorlatlan bírók a végrehajtási dömping láttán a hiteladósok számára halvány reményt sugalló megoldáshoz folyamodnak. Egyre-másra függesztik fel a végrehajtásokat azokban az esetekben, amikor az adósok pert indítanak az eljárások megszüntetése érdekében. Ne legyen illúziónk, nem a szociális érzékenységük kerekedett felül a rideg döntési mechanizmuson. A bírók - élükön a Fővárosi Ítélőtáblával - azért fordultak kérdéseikkel az Európai Bírósághoz, hogy felelősségüket és tanácstalanságukat áthárítsák a luxemburgi testületre. A kérdések kérdései ezek voltak: a bankok jogosan terhelték-e a teljes árfolyamkockázatot a devizahitelesekre és megfelelően tájékoztatták-e a devizaárfolyam változásának veszélyeiről a pénzintézetek az ügyfeleiket?

A közeli hónapokban esedékes válasz mindkét esetben nemleges. Azonban az Európai Bíróság döntései nem ritkán meglepőek, talányosak, a nemzeti sajátosságra hivatkozva távolságtartók. A tét nem kicsi, és ezt Luxemburgban is tudják: ezermilliárd forint. Az már korántsem egyértelmű, hogy egy a devizahiteladósok számára esetleg kedvező döntés esetén ki vállalja majd át a terheket. Tetszetős megoldás lenne a bankok, az állam és az ügyfél szentháromságának közös felelőssége. De a parlamenti választások közeledtével a politika szereplői, a pártok sem maradhatnak majd némán. Álláspontjuk voksokat érhet, de el is nyelheti őket.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. június 22. 16:53
Bont a Bonta egy meleg sört.
Aerion
2017. június 22. 12:43
... Tetszetős megoldás lenne a bankok, az állam és az ügyfél szentháromságának közös felelőssége ... Olyan nincs, hogy 'az állam', az államnak nincs pénze, csak az állampolgároknak van pénze, akik befizetnek az államkasszába. Ha az adósságterhet az állam venné magára, az azt jelentené, hogy minden adózó fizet, beleértve azokat is, akik nem vettek fel ilyen hitelt. Ez nem közös teher, annak kell fizetnie, aki anno az előnyeit is élvezte, amikor a kamat alacsony volt, vagyis az adósnak, illetve a bankoknak, akik szintén élvezik az előnyeit a tartozásállomány megemelkedése óta. Senki másnak nincs ehhez köze.
zakar zoltán béla
2017. június 22. 10:09
.
redgreg
2017. június 22. 09:42
Ki fizesse a terheket? A sok idióta devizaadós, akinek a végén már Bajnai is könyörgött, hogy ésszel emberek, és mégis felvették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!