Lehet, hogy a koronavírusnak köszönhetjük majd Székelyföld „pénzügyi autonómiáját”?

2020. május 21. 11:59

Fél évvel meghosszabbítaná a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését az Európai Bizottság. De mi ez az egész, és mi kell a külhoni magyarság számára óriási győzelmet jelentő eredményhez?

2020. május 21. 11:59
Pálfy Dániel Ábel

Újabb hat hónap áll rendelkezésre a Székely Nemzeti Tanács által indított, nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtésre ha az Európai Parlament és az Európai Tanács is jóváhagyja az Európai Bizottság (EB) javaslatát. A siker, amely a Székelyföld pénzügyi autonómiáját az Európai Unió legfelsőbb szintjén garantálhatná, ezzel elérhető közelségbe került.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés határidejének fél évvel történő meghosszabbítására tett javaslatot az EB. Az uniós testületek ezzel elég haladékot adnának az akció sikeréhez szükséges aláírások összegyűjtésére.

Mi az európai polgári kezdeményezés?

A lisszaboni szerződésben deklarált európai polgári kezdeményezés arra nyújt lehetőséget, hogy az uniós tagállamoknak legalább az egynegyedéből egymillió állampolgár kérje az Európai Bizottságot: a hatáskörébe eső területeken jogszabály-javaslatot tegyen. A kezdeményezést úgynevezett polgári bizottság szervezheti, amelynek tagjai legalább heten vannak, és legalább hét tagállamból érkeztek.

Az akciót elindító bizottságnak egy éve van arra, hogy összegyűjtse a szükséges egymillió aláírást. 

A sikeres kezdeményezések szervezői az Európai Parlament által szervezett meghallgatáson is részt vesznek. Az Európai Bizottságnak három hónap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja a kezdeményezést, és döntsön arról, hogy ennek kapcsán elfogad-e jogalkotási javaslatot. Ahhoz, hogy a javaslatból jogszabály legyen, a jogalkotónak (rendszerint az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak) kell megvizsgálnia az indítványt, majd elfogadnia azt.

Nemzeti Régiók

A Székely Nemzeti Tanács által indított nemzeti régiókról szóló kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

Így van ez Székelyföld esetében.

A 80 százalékban magyarok által lakott régiónak a román állam még a létezését sem ismeri el hivatalosan,

és kimondatlanul ugyan, de valójában a kisebbségben élő külhoni magyarság asszimilálása céljából módszeresen hagy elszegényedni. A nemzeti régiókról szóló kezdeményezés sikere a tömbben élő székelyeknek – és a többi európai nemzeti kisebbségnek – az uniós források segítségével pénzügyi önrendelkezést, vagyis egyfajta „autonómia-szerűséget” adhat.

A SZNT által indított nemzeti régiókról szóló kezdeményezés aláírásgyűjtésének határideje május 7-e éjfél volt. A hosszabbításról szóló döntés azért rendkívül fontos, mert bár  összegyűlt a szükséges egymillió (sőt valamivel több) aláírás, de egyrészt jellemzően 10-20 százalék érvénytelen, másrészt még nem teljesült az európai polgári kezdeményezés sikerének másik feltétele, miszerint az aláírásoknak legalább hét európai uniós országban el kell érnie az előírt minimális mennyiséget.

Esély a győzelemre – de mi kell ehhez?

Az aláírásgyűjtést számos dolog akadályozta, többek közt politikai érdekből fúrták egyesek, ideiglenesen leálltak az Európai Bizottság által a kezdeményezéshez biztosított szoftverek, és végül beütött a koronavírus, ami gyakorlatilag hónapokra visszavetette és az internetre szorította az akció kampányát. Mégis, paradox módon a járványnak köszönhetjük az esélyt a kezdeményezés sikerére, hiszen vis maior eseményként jogi lehetőséget ad az aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbítására.

Sikerült tehát teljesíteni az európai polgári kezdeményezés egyik feltételét:

megvan az egymillió aláírás! 

De még nem teljesült a másik feltétel. Eddig ugyanis csak három országban (Magyarországon, Romániában és Szlovákiában) gyűlt össze a feltételként szabott mennyiségű aláírás.

A kezdeményezéshez csatlakozó tagállamok közül például Spanyolországon belül Katalóniában és Baszkföldön, a lengyelországi Sziléziában, és a franciaországi Bretagne-ban vannak olyan nemzetiségi kisebbségek, akiknek körében érdemes aláírást gyűjteni. Azonban a kvótákat az európai tagállamok népességének arányában határozzák meg, ezért lehet, hogy érdemesebb lenne Ausztriában, Észtországban, Horvátországban, Finnországban vagy Írországban kampányolni a siker érdekében.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imre962
2020. június 04. 13:56
Momentum
heizer
2020. május 21. 15:17
Aha. Leszámítva a közbiztonságot meg az élet védelmét...
Szuverén maffiaállam
2020. május 21. 14:11
Nem jó ez. Ha régiókat lehet közvetlenül támogatni, akkor városokat is lehet. Precedenst teremt a központi kormányzat kikerülésére. A Tarlósverő és Budapest is közvetlenül juthat majd forrásokhoz.
holder
2020. május 21. 13:54
Fél év ? Legalább 5 évvel kellett volna meghosszabbítani a határidőt. Biztos, hogy megint Soros keze van a dologban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!