Bosszú, luxusszálloda, Dubaiba menekülés – rövid összefoglalónk a végrehajtóbotrányról

2021. december 06. 20:20

Mi is ez a végrehajtó botrány, ami miatt most titkos nyomozás folyik? Hogy jön ide Gyurcsány, Dubai és egy sárvári luxusszálloda? Összefoglalónk.

2021. december 06. 20:20
null

A végrehajtók körüli botrányok és belső harcok megmaradtak azután is, hogy a kormányzati reformcsomag tiszta és világos jogi helyzetet teremtett. De hogyan került a végrehajtók botrányába Gyurcsány Ferenc, Dubai és egy sárvári luxusszálloda?

A botrány kezdete

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren őrizetbe vették a rendőrök a végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt és feleségét – aki amúgy ugyancsak végrehajtó –

amint épp Dubaiba igyekeztek. 

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetését érintő büntetőeljárás zajlik.

Interneten fellelhető céginformációs adatok alapján Schadl György 2011-ben megalapította a Schadl és Társa végrehajtó irodát Budaörsön. Mint emlékezetes, ekkor a devizahiteleseket érintő válság miatt igencsak megérte végrehajtónak lenni. Schadl felesége egyébként korábban a végrehajtói kamara panaszirodáján volt osztályvezető,

édesanyja pedig Gyurcsány Ferenc titkárnője volt.

Schadl György 2015-ben lett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. A büntetőeljárásról kiszivárgott sajtóhírek alapján – az Origo szerint – Schadl alatt a végrehajtói karba pénzért lehetett bekerülni, a tagságért pedig állítólag, havonta kellett fizetni.

Hol tart most a nyomozás?

Az Origo szerint jelenleg hetvenhat végrehajtói iroda érintett az ügyben. A nyomozás során házkutatást tartottak a Városmajor utca 74. szám alatti irodaházban, ahol a Schadl család egyik cégének és több önálló bírósági végrehajtónak a székhelye is található. Korábban is botrányok övezték a végrehajtók működését. Korrupció, pénzszórás, szakmai alkalmatlanság – a kétezres évek elején ezek a kifejezések jellemezték leginkább a szervezetet.

Mitől robbant ki a botrány?

A sajtóban gyakran lehetett arról olvasni, hogy bizonyos ellenérték fejében a végrehajtók közreműködtek bizonyos javak átjátszásában. Később attól volt hangos a magyar sajtó, hogy a végrehajtói kamara vezetői a családtagjaikkal milyen utazásokra mentek, mint hivatalos külföldi út, például a Dél-afrikai Köztársaságba, Kanadába, Krétára vagy épp Ciprusra,

kiemelt napidíj mellett.

Később attól volt szintén hangos a magyar sajtó, hogy kiderült, a kamara drága luxusszállodákban tartja a közgyűléseit. Például, 2014-ben egy sárvári luxusszállodában rendeztek konferenciát.

A pénzszórás visszatetszőségét növelte, hogy a 2010-es évek elején zajlottak azok a végrehajtási eljárások, amelyek a bedőlt devizahiteleseket érintették. Az Origo szerint „a külföldi pénznemben nyilvántartott kölcsönszerződések azonban igen bonyolult jogi konstrukciókat tartalmaztak, az efféle ügyek megfelelő elintézéséhez kellő jogi tudás kellett. Illetve kellett volna, a végrehajtók legnagyobb része ugyanis abban az időben nem volt jogvégzett.”

Amikor az állattenyésztő végrehajtónak áll

A rendszerváltozás óta ránk maradt szabályok miatt olyanok is végrehajtói pályán maradhattak, akik nem végezték el a jogi egyetemet. Az Origo cikke alapján így 2015-re a közel kétszáz végrehajtó felének legfeljebb érettségije volt, s

csupán 40, azaz húszszázalékuk rendelkezett jogi diplomával.

Így alakulhatott ki az hogy a végrehajtók között állattenyésztő és óvodapedagógus is akadt.

A kormány jött és megreformálta a végrehajtást

Szekér Judit személyében 2014 végén miniszteri biztost neveztek ki a kamara mellé, s megindult a szektor teljes átvilágítása. Pénzügyi és morális problémák sokasága látott napvilágot, aminek az lett a vége, hogy 2015 második/harmadik negyedévében megszűnt a végrehajtói kamara s helyét a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vette át.

A legfontosabb reform a személyi állomány terén jött el. Immáron, törvény írta elő, hogy

minden végrehajtónak jogi diplomával kell rendelkeznie.

Feltétel volt továbbá, hogy 2022 végéig minden érintett szerezze meg a hiányzó diplomát. Kivételt csak azok jelentettek, akiknek kevesebb évük volt a nyugdíjkorhatárig, mint amennyi időt a jogi tanulmányok igénybe vettek volna.

A 200-ból negyvenen nem vállalták a tanulási kötelezettséget és távoztak a végrehajtói munkakörből. Az Origo szerint „akadt köztük olyan, aki tovább dolgozott annál a végrehajtói irodánál, amelyet eddig vezetett.”

Nyitókép: Siófok, 2011. november 28.
Egy rendőr fogja Magyarné Kiss Marika lakásának kilincsét Siófokon. A három gyermekét egyedül nevelő anya 2001-ben kezes volt egy 60 millió forintos hitelfelvételnél, amit nem fizetett a hitelt felvevő. A hölgy havi több százezer forintos részletekben fizette a tartozást, és közel 20 millió forintot törlesztett is, ám mára elfogyott a pénze, ezért Magyarné Kiss Marikát kilakoltatják.
MTI/Varga György

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. november 17. 13:55
Belezavarta vallomásába a koronatanút a vádlott Schadl György, a végrehajtók volt elnöke szabadon távozott a bíróságról https://mandiner.hu/belfold/2021/12/belfold-vegrehajto-botrany-bosszu-nyomozas-dubai-gyurcsany-ferenc-sarvar-schadl-gyorgy
zsolti123
2023. november 17. 13:54
Schadl édesapja a veresegyházi éjszakai életben közismert verőlegény, édesanyja pedig Gyurcsány Ferenc titkárnője volt. ... Schadl Györgyöt és nagy barátját, Tóth Dénest, az akkori Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara fegyelmi vizsgálóját korábban kényszerítés bűntettével vádolta az ügyészség. Egy egyetemi oktatót úgymond megkocsikáztattak (értsd: fizikai erőszak kilátásba helyezésével megfenyegettek). Első fokon Tóth Dénes volt iskolatársa, Szobotka Helga ítélkezett - kicsit sem összeférhetetlen módon… https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=&AN=schadlugy&MN=Fooldal&LN=Hungarian
beflower56
2021. december 08. 09:38
Már az 1980-as évek elején is létezett végrehajtói korrupció!Szerintem akkoriban kezdődött az egész.Saját családomban előfordult esetet tudok felhozni Érdekes ezelőtt 10 évvel ugyanaz a személy volt a végrehajtó Veszprémben mint 1983-ban.Természetesen jogi diploma nélkül.Ödvözlettel Bajorországból.
zsolti123
2021. december 07. 14:43
"Völner volt az, aki Varga helyett engedélyezte újságírók, aktivisták, üzletemberek lehallgatását." A majdnem 100%-os bűntény. Saját maga lehallgatására kellett volna engedélyt adnia... De lebukott. https://24.hu/kozelet/2021/12/07/volner-pal-varga-judit-momentum-jobbik-lemondas-koveteles/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!