Bod Péter Ákos nem tart attól, hogy a DK támogatójának tartják, miután elment a tévéjükbe

2023. január 06. 17:04

Gréczy Zsolt hívta meg a műsorba a jobboldali, konzervatív gondolkodású szakértőt, aki jót beszélgetett a baloldali politikusokkal Gyurcsányék csatornáján. A volt jegybankelnök elárulta, nem „hányták nyakon”, de sok a dolga, egy darabig nem megy újra a DK TV-be.

2023. január 06. 17:04
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A DK Szubjektív e heti vendége – a műsor a DK TV YouTube-csatornáján pénteken este 6 órakor látható – Bod Péter Ákos volt. Az Antall-kormány miniszterét, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét erről kérdeztük.

***

Hogyan jött szóba a meghívása és miért vállalta el a szereplést?

Ennek roppant egyszerű oka van. Meghívtak, s mivel nem ismertem korábban ezt a műsort, így rossz tapasztalatom sem lehetett, ezért igent mondtam. Bevallom, a döntésemben szerepet játszott a kíváncsiság is.

Nyugtasson meg, megúszta ezt az inzultációt!

Igen, nem ért semmifajta abúzus, kifejezetten kellemes volt a hangulat.

Konkrétan ki kezdeményezte a pártból? 

Tudomásom szerint Gréczy Zsolt, akit futólag ismerek, illetve Vágó István, akit sokkal régebbről.

Nem tart attól, hogy a közvéleményben mindez úgy csapódik le, hogy Ön immár a DK szekerét tolja?

Egyáltalán nem.

S neveztek már engem 2018-ban baloldalinak is, akkor például kitettek egy molinót a lakásomnál, amelyre azt írták, „Bod Péter Ákos egy büdös kommunista”. A feleségem ezt nagyon rossz néven vette, engem csak zavart, hogy nyelvtanilag helytelenül írták le a szöveget, ugyanis germanizmus, ha ott van az „egy” szó. Egyébként ez sem engem minősített, hanem a közállapotokat jellemezte.

De nem érzi úgy, hogy az bizonyos fajta elkötelezettséget jelent, ha egy szakértő, egykori politikus az egyik párt tévéjében megjelenik?

A DK-val nincs különösebb kapcsolatom, a gazdasági álláspontjukkal sem kell már foglalkoznom, bár tény, időnként találkozom a szakpolitikusaikkal – például Varju Lászlóval – különböző viták keretében. A mostani műsorban is másról volt szó – nem is kérdezték meg, hogy mit gondolok a pártról –, az elmúlt esztendőről beszélgettünk, és én őszintén ismertettem a véleményemet.

Ön azért mégis csak jobboldali, konzervatív gondolkodású, tagja volt az MDF-nek, az MDNP-nek, Orbán Viktor első kormányában gazdasági főtanácsadó volt. Ez sem késztette elgondolkodásra, mielőtt elfogadta Gyurcsány párttévéjének meghívását?

Nem is tagadom, sok kérdésben mást gondolok a világról, az országról, mint a DK, ugyanakkor tanárember is vagyok. Ezért úgy gondolom, a párt több százezresre taksálható támogatói, szimpatizánsai köre megérdemli, hogy kifejtsem számukra a véleményemet, ha erre kíváncsiak. A parlamenti választás előtt is részt vettem a V21 elnevezésű ellenzéki kezdeményezésben, ahol nagyon eltérő életfilozófiájú, de egykor magas beosztású emberek, volt kormányzati tisztségviselők jöttek össze. Közöttünk is voltak nézetkülönbségek, de jól együtt tudtunk működni, hiszen mindenki értett a saját szakterületéhez, hajlott a kompromisszumra, így végül mindig közös nevezőre tudtunk jutni.

Sőt, tagja volt a Márki-Zay-féle gazdasági csapatnak is.

Pontosan, épp emiatt hivatalból találkoztam az ellenzéki együttműködés szakértőivel, így nekem egyáltalán nem okoz problémát, ha más nézeteket valló szakértőkkel kell egyeztetnem. Sikerült is egy koherens programot összeállítanunk, más kérdés, hogy a választási eredmény miatt ennek e megvalósításából nem lett semmi. S

Elmegy máskor is?

Az biztos, hogy egy darabig nem. De nem ezért, mert bármi problémám volt, hanem azért, mert rövid az élet, rengeteg dolga van az embernek, az én listámon is rengeteg tennivaló szerepel még.

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. január 08. 21:20
gyöngyike! azonnal,
péterx
2023. január 07. 08:28
Bod mindig szobatudós volt, s az is maradt, hiába inivitálják sok helyre.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. január 07. 08:16
Gyalázat! Bod kiírta magát a civilizált emberiségből: normális és tisztességes embernek semmi köze sem lehet az ÁVÓ Párthoz! Szégyellje magát! Undorító...
SzabóGéza
2023. január 07. 06:13
Elég ránézni, szagminta NEM KELL!!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!