Európai Bíróság: Jogszerű a biometrikus útlevél

2013. október 18. 08:40

Noha az ujjlenyomatvétel és azoknak az útlevelekben való megőrzése sérti a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogokat, ezeket az intézkedéseket igazolja az útlevelek bármiféle csalárd felhasználásának megakadályozása ‒ áll az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében.

2013. október 18. 08:40

A döntés előzménye, hogy egy német férfi beperelte Bochum várost, amiért nem volt hajlandó számára ujjlenyomat-vétel nélkül útlevelet kiállítani. A fénykép mellett két ujjlenyomatot is tartalmazó útlevelet egy EU-rendelet írja elő, hozzátéve, hogy utóbbit kizárólag az útlevél valódiságának, valamint birtokosa személyazonosságának ellenőrzése céljából lehet felhasználni.

Az eljáró német közigazgatási bíróság előzetes döntéshozatali eljárásban arra kérte az Európai Bíróságot, foglaljon állást abban a kérdésben, hogy a rendelet ‒ tekintettel többek között az Európai Unió Alapjogi Chartájára ‒ érvényes-e, amennyiben arra kötelezi az útlevelet kérelmező személyt, hogy ujjlenyomatot adjon, továbbá amennyiben előírja azoknak az útlevélben való tárolását.

Az Európai Bíróság a kérdésre igennel válaszolt, és kifejtette: a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez fűződő jogot felülírja az útlevelek hamisításának megakadályozásához fűződő közérdek, a vitatott intézkedések pedig ezen cél elérésével arányosak voltak ‒ foglalja össze az ítéletet a Jogi fórum.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!