Itt az új hitelintézeti törvény

2013. december 31. 09:09

Január elsején hatályba lép az új hitelintézeti törvény, amelynek középpontjában a fogyasztóvédelem és az átlátható banki működés áll.

2013. december 31. 09:09

Az új jogszabály célja, hogy megerősítse a bankok vállalati irányítási rendszerét, és egyértelmű, átlátható felelősségi hatásköröket igyekszik előírni a pénzintézetek vezetésére, működésére. A törvény egyúttal szigorú szabályokat határoz meg a bankok csődközeli helyzetére is.

Az új hitelintézeti törvény az Európai Unió bankuniós terveinek szabályozásával is összefügg. Az új törvény a pénzügyi stabilitás megerősítése mellett a fogyasztóvédelmi szempontok komolyabb érvényesítését szolgálja, emellett a bankszanálási mechanizmus kialakításának feltételrendszerét is rögzítik a törvényben. A fogyasztóvédelem erősítésével függ össze, hogy a jövőben az ügyfelek bármikor átszerződhetnek egy átlátható árazású termékre. Emellett a deviza alapú jelzáloghitel-szerződésekre kiterjesztik a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamának alkalmazását.

A jelzáloghitel felmondása esetén az adott banknak előre, meghatározott időben értesítenie kell az ügyfelet. A törvény pontosítja a lakáscélú kölcsönszerződés fogalmát is. A futamidő díjmentes meghosszabbításának lehetőségét szabályozó rendelkezés nemcsak a lakáscélú, hanem minden jelzáloghitelre kiterjed majd.

Holnaptól további új jogszabályok is hatályba lépnek, például a közérdekű bejelentésekről szóló törvény, amely a korrupció felderítését hivatott szolgálni az anonim bejelentések lehetővé tételével. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2013. december 31. 15:27
az is igaz,hogyha Apróné milliárdokat adna nekem.....képzeljétek el..
bsandor
2013. december 31. 15:24
szok rá,én barátoktól kérek hitelt és nem keveset,sokat...nincs rajta kamat,igaz mind kálvinista,evangélikus,protestáns emberek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!