Brüsszel: nem lehet megtagadni a választójogot a külföldön élőktől

2014. január 29. 14:38

A szabad mozgáshoz való jogot csorbítja, hogy egyes tagállamok a külföldön élő állampolgáraiktól megtagadják választójog gyakorlásának lehetőségét – közölte az Európai Bizottság.

2014. január 29. 14:38

Jelenleg öt uniós tagállam, Dánia, Írország, Ciprus, Málta és az Egyesült Királyság választási szabályai fosztják meg bizonyos feltételek teljesülése esetén a külföldre költöző állampolgárokat szavazati joguktól. Ciprus és Málta a választás előtt féléves tartózkodást írnak elő az országban, míg az írek és a dánok másfél-két év külföldön tartózkodás után veszítik el választójogukat. A britek csak akkor nem szavazhatnak, ha tizenöt éve folyamatosan külföldön élnek.

Az Európai Bizottság szerint viszont az ilyen gyakorlat sérti a szabad mozgáshoz való jogot, ezért azt javasolja, hogy ezek az országok tegyék lehetővé külföldön élő állampolgáraik számára, hogy ha ők maguk kérik, rajta maradhassanak a választói névjegyzéken és szavazhassanak. A választójogtól való megfosztás mögött meghúzódó fő érv az, hogy a jogalkotók azt feltételezik, hogy aki külföldre költözik, az elveszíti a kapcsolatot hazájával. Brüsszel szerint viszont ez a nézet mára idejétmúlttá vált.

A szavazati jog az állampolgársággal együtt járó egyik alapvető jog, része a demokrácia szövetének. A valamely más uniós országba költöző állampolgárok megfosztása szavazati joguktól olyan, mintha büntetést kapnának azért, mert éltek a szabad mozgáshoz fűződő jogukkal” – jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján Viviane Reding igazságügyi biztos.

A bizottság közleményében kijelenti: tisztában van azzal, hogy minden ország szuverén joga meghatározni, hogy állampolgárai milyen feltételekkel vehetnek részt a törvényhozási választásokon. A választójogtól való megfosztásnak ez a módja viszont Brüsszel szerint ellentmondani látszik az EU-állampolgárság alapelvének, annak lényege ugyanis az, hogy az unió polgárainak jogai ne szűküljenek, hanem bővüljenek.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ciki
2014. január 29. 18:07
Az EU nem külföld! Az EU területén belül él, dolgozik, vagy csak ideiglenesen tartózkodik, az nem veszíthet el semmilyen, már megszerzett jogot hazájában! Pl. Angliában él vagy 100 ezer magyar. Ebből, ha nem is mindenki akar szavazni, csak mondjuk a fele, az is 50 ezer szavazó, szavazási lehetőség viszont csak a nagykövetség! Mennyien tudnak ott 13 óra alatt leszavazni? A lehetőséget viszont a Magyar államnak kell biztosítani, máskülönben EU-s jogot sért.
pimepime
2014. január 29. 17:23
Viszont külföldön élő állampolgárai között nem tehet különbséget egyetlen demokratikus kormány sem. Orbánék ezt teszik.
cutcopy
2014. január 29. 17:11
"Ez kicsit olyan, mint bekiabálni a partvonalon kívülről, esernyővel a kézben" Ja persze a szurkoló csak hallgasson mert hátráltatja a csapatot..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!