Erste: Gyorsul a növekedés, mégis megszorítás lesz

2014. január 02. 13:56

Kelet-Közép-Európában kiegyensúlyozottabbá válnak a gazdasági növekedés hajtóerői, és a válság óta első ízben bővülnek a beruházások – áll az Erste előrejelzésében. Az elemzők a devizahiteles-probléma megoldására is számítanak.

2014. január 02. 13:56

Kelet-Közép-Európában a GDP-növekedés várhatóan 2,2 százalékra gyorsul 2014-ben a 2013-as (becsült) 0,9 százalékról. Juraj Kotian, az Erste Group makroelemzési részlegének vezetője kiemelte: a térségben kétszer akkora gazdasági növekedés várható, mint az euróövezetben, valamint a bővülés is fenntarthatóbbá válik. 2014 lesz az első év a válság kirobbanása óta, amikor a beruházások minden országban bővülni fognak.

Magyarországon pedig a választások után költségvetési megszorítások jöhetnek, és a devizahitelesek problémáira is végleges megoldás születhet – áll az Erste csoport legfrissebb, a régió 2014-es gazdasági kilátásairól szóló elemzésében.

Az Erste elemzői szerint tovább csökken a térség országainak költségvetési hiánya, a folyó fizetési mérlegek pedig továbbra sem „szállnak el”. Horvátország és Szerbia kivételével minden kelet-közép-európai ország várhatóan megfelel a maastrichti követelménynek, amely szerint a költségvetés hiánya nem lépheti át a GDP 3 százalékát.

Magyarországon az Erste elemzői szerint a kormány unortodox politikája vélhetően 2014-ben is a legjelentősebb tényező marad. A tavasszal esedékes parlamenti választások a jövő esztendő egyik központi eseményének számítanak. 

A legfrissebb felmérések szerint a jelenlegi kormány marad hatalmon, ennek ellenére az Erste elemzői nem zárják ki, hogy a választások után költségvetési szigorítás lép életbe, akadnak ugyanis kockázatok arra vonatkozóan, hogy sikerül-e a GDP 3 százaléka alatt tartani a költségvetési hiányt, ami vélhetően előfeltétele lesz a további EU-pénzek érkezésének, ezért kiemelt jelentőséggel bír a kormány számára. „Másrészről nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kormány további segítségnyújtást tervez a devizahitelesek számára, ami viszont jelentős kihatással lehet a bankszektorra, a forint árfolyamára és magára a gazdaság egészére” – áll a közleményben.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. január 02. 17:48
Erste? Csak a devizahitelesek ne volnának!Mondja a sorok között az elemző csoport. Hja kérem elemezni tudni kell!!
Apáczai
2014. január 02. 17:38
Már ezek is Orbánt olvassák: "Kelet-Közép-Európában kiegyensúlyozottabbá válnak a gazdasági növekedés hajtóerői, és a válság óta első ízben bővülnek a beruházások – áll az Erste előrejelzésében." Hamarabb kellett volna kezdeni. :)))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!