Túl enyhe büntetést kaptak a 2011-es melegfelvonulás ellentüntetői

2015. február 04. 12:33

A hatályos büntetőjog szerint nem alkalmazható olyan enyhe büntetés, mint amilyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabott ki három, még a 2011-es melegfelvonuláson rendőrökre támadó ellentüntető esetében – állapította meg a Kúria, amely az ítéletet egyéb szempontból is megalapozatlannak találta.

2015. február 04. 12:33

Még a 2011-es melegfelvonulás ellen tüntettek és eközben rendőrökre is rátámadtak azok a fiatalok, akiknek az ügyében múlt csütörtökön hozott végleges döntést a Kúria. A Kúria azt állapította meg, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság eredetileg olyan enyhe büntetést szabott ki az ítéletében, amilyenre a jogszabályok betartásával nem is lett volna lehetősége.

A Mandiner érdeklődésére a Kúria sajtóosztálya tudatta: a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény tényállását állapította meg három vádlottal összefüggésben, akik a fővárosban tartott melegfelvonuláson támadtak rendőrökre. Ketten folyadékkal teli palackkal dobtak a rendezvényt biztosító egységek felé, egyikük pedig egy rendőr testvédő pajzsát ütötte. A PKKB büntetésként közérdekű munkát szabott ki mindhármukra.

Az ítélet ellen sem a védők, sem az ügyészség nem nyújtott be fellebbezést, így az első fokon jogerőre emelkedett. Később azonban a Fővárosi Főügyészség nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, arra hivatkozva, hogy a Btk. rendelkezései értelmében a fenti bűncselekményi tényállás megállapítása esetén a legenyhébb kiszabható büntetés a felfüggesztett szabadságvesztés lenne, a PKKB ítélete tehát törvényellenes. Mindezt a Legfőbb Ügyészség azzal egészítette ki, hogy az ítéleti tényállásból az sem tűnik ki egyértelműen, hogy a csoportosság, mint minősítő körülmény megállapításának a konkrét esetben mi a jogi alapja. A Kúria mindkét felvetéssel egyetértett, és hatályon kívül helyezte az elsőfokú határozatot. 

A PKKB tehát egyfelől hibázott akkor, amikor csoportosságot állapított meg, holott ez a saját indoklásából sem tűnik indokoltnak, másrészt pedig akkor, mikor olyan büntetést szabott ki, amit az általa megállapított bűncselekményi alakzathoz a törvény szerint nem lehet hozzárendelni. Magyarán a törvényességhez vagy a csoportosságtól kell eltekintenie, vagy a szabadságvesztést kell kiszabnia.

A Kúria döntése értelmében az elsőfokú eljárást megismétlik. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andre1bp
2015. február 05. 23:29
A buzik támadtak a melegfelvonulásra? Amúgy a melegek is fizetnek adót.
sersem4
2015. február 05. 23:28
A birosag donthetett volna ugy is,hogy ugyan a palackdobalas ejnyebejnye,de tarsadalmilag hasznos,mert a nagy melegtol a rendorok is meggyuladhattak volna,igyviszont sikerult lehuteni oket. Mekkora ribillio..ket eldobott felliteres palack.meg egy megdongetett plexipajzs.... Anyam! Az evszazad pere! A parlament elott is dobaltak a rrendoroket sorosdobozokkal,egy tunteto libat fejbe is basztak uveggel,de ott nem kemenykedik a hatosag,csak bamban turi. Ti buzak vedett allatok vagytok,megnyugodhatsz,nem kell telefosnod a cicagatyot!
Felhasználó név
2015. február 05. 23:28
Te most a buzikrol beszélsz? Mert ha azokrol, akkor nem értem mit "meleg"-ezel.
sersem4
2015. február 05. 01:27
A lex Demszkyt alkalmaztak? A tojasdobalast,mint emberolesi kiserletet,amiert eletfogytiglan jarna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!