Strasbourgi bíróság: a kormány visszavonta a jelölt-listát, mégis lesz pályázat

2016. szeptember 15. 17:20

Mégis pályázatot hirdet a kormány, miután több civil szervezet tiltakozott az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar jelöltjeinek kiválasztási eljárásával kapcsolatban. Az érdeklődőknek két hetük van pályázni a posztokra.

2016. szeptember 15. 17:20

Civil szervezetek nyomásgyakorlására a kormány visszavonta a strasbourgi bíróság magyar posztjára jelölt embereinek listáját - adta hírül a Helsinki Bizottság.

A Helsinki Bizottság és más szervezetek korábban már többször protestáltak a kiválasztási folyamat ellen, ám a kormány mégis elküldte a listát az Európa Tanácsnak - ezt vonta kedden vissza. Így nyilvános pályázatot ír ki a kormány a jelöltségre, a kiválasztottak közül azonban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése fogja a legméltóbbat a tisztségre emelni. A pályázók szeptember 27-ig jelentkezhetnek, az őket elbíráló szakmai bizottság tagjainak névsora még ismeretlen.

Mint korábban megírtuk, a kormány Schanda Balázst, a PPKE alkotmányjogász professzorát, Füzi-Rozsnyai Krisztinát, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docensét és Tallódi Zoltánt, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesét jelölte a strasbourgi bíróság magyar bírói székének elfoglalására. A korábbi bírának, Sajó Andrásnak januárban fog lejárni a mandátuma.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2017. április 11. 14:40
Civil szervezetek, no persze!
luga
2016. október 07. 21:31
A kormány a kárhoztatott kiválasztási módszerei ellenére, sorra nevezi ki különböző pozíciókba az esküdt ellenségeit. Az ilyen fizetett "civil" nyomásgyakorlók nélkül is.
tom hagen
2016. október 07. 21:31
Takarodna már el innen minden ilyen buzi civil szervezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!