Akciófilmbe illő módon adott át a TEK egy brazil drogbárót Belgiumnak (Videó)

2023. június 16. 18:20

A férfi alvilági kapcsolatait tükrözi, hogy évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd hamis személyazonossággal élt.

2023. június 16. 18:20
null

Kiemelt biztonsági intézkedések közepette tegnap történt meg az átadása a világ legismertebb brazil kábítószercsempészének, akit tavaly nyáron itt fogtak el hazánkban. A TEK, a NEBEK, a BVOP és a KR NNI szoros együttműködésben hajtotta végre a kiemelt kockázattal járó feladatot – számol be a police.hu.

Tavaly nyáron a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) közösen elfogta a világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét. Az a rajtaütést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az 54 éves több néven ismert brazil férfi által vezetett szervezet 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért felelős. A bandavezér ellen itt, hazánkban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közokirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárást, tekintve, hogy elfogásakor hamis igazolványokat mutatott fel. 

A tavalyi rajtaütést megelőzően a férfit már évek óta keresték a hatóságok. Még Interpol körözés is érvényben volt ellene,

mert a brazil bíróság harminc évig terjedő szabadságvesztésre ítélte kábítószer-csempészés miatt.

Ezen kívül több ország adott ki ellene elfogatóparancsot.

Kiderült: feltételezhetően hazánkban tartózkodik

Miután a magyar hatóságok 2022 júniusában jelzést kaptak arra vonatkozólag, hogy a brazil férfi Magyarországon tartózkodhat, a Nemzeti Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK),  a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály és az Életvédelmi és Célkörözési Főosztály munkatársai nemzetközi együttműködés keretében, több ország részvételével zajló kooperációnak köszönhetően beazonosították a személy tartózkodási helyét – emlékeztet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A jelzést követő hat órán belül pedig meg is történt elfogása,

amit a Terrorelhárítási Központ hajtott végre, tekintve, hogy körözésében az állt: a férfi különösen veszélyes és fegyverrel rendelkezik.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a brazil drogbáróként ismert férfi alvilági kapcsolatait tükrözi, hogy évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd hamis személyazonossággal élt. A rendőrség tudomása szerint legalább tíz álnevet használt, s ezek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak. Elfogását követően kiadatási őrizetbe került, s egészen mostanáig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodott.

 

 

Belgiumnak történt átadása hosszas egyeztető eljárást követően végül 2023. június 15-én történt meg a legmagasabb színtű biztonsági előírások betartásával. A NEBEK, a TEK, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Nemzeti Nyomozó Iroda egy előre összehangolt, pontos intézkedési terv alapján hajtotta végre a brazil férfi átadását.

 

Nyitókép: PoliceHungary YT-csatorna

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. június 17. 17:40
Hajdu emberei megint elemükben lehettek! Újraolvastatták velük Ostenburg-Moravek Gyula híres régi levelét az akció előtt.
apro_marosan_petergabor
2023. június 17. 10:33
Jelentősen csökkenne a kábítószer probléma, ha bevezetnék a halálbüntetést, mint ami erre a műfajra, ebben a nagyságrendben vonatkozik néhány távolkeleti országban.
BAJA
2023. június 17. 06:26
elfogás, kiadatás, különgép, vörös szőnyeg, kártalanítás, jogállami kérdések, kötelezettségszegési eljárás
budapesti
2023. június 16. 23:51
Érdekes módon csak egy dolog nem derült ki a cikkből, hogy hogy hívják. A tucatnyi neve közül legalább egyet leírhattak volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!