Felfüggesztette az uniós mentőcsomag ratifikációját a német alkotmánybíróság

2021. március 27. 08:31

Az Európai Bizottság csak akkor vehet fel a tőkepiacról 750 milliárd euró hitelt, ha ezt minden EU-tagország ratifikálja.

2021. március 27. 08:31

Egyelőre nem lehet kihirdetni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló, 750 milliárd eurós európai uniós pénzügyi alap (Next Generation EU) támogatásáról szóló törvényt – így döntött a német alkotmánybíróság, írja az Euronews. Emlékeztettek: a német kormány az alap ratifikálásáról szóló előterjesztését a szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön, a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken fogadta el.

Az AfD beadványa indította a folyamatot

A portál azt írja, a jogszabály akkor lép hatályba, ha Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök aláírja és kihirdeti – itt lépett közbe az alkotmánybíróság, amely úgy indokolta felfüggesztő határozatát, hogy el kell még bírálni egy beadványt, amely a jogalkotási folyamat leállítását célozza. A beadványt a jobboldali Alternatíva Németországnak, azaz az AfD párt egyik volt elnöke, Bernd Lucke nyújtotta be a hozzá csatlakozott mintegy kétezer ember nevében.

Hangsúlyozzák:

ellenzői szerint a hitelfelvétellel finanszírozott pénzügyi alap ellentétes az uniós joggal,

ezért Németországnak ki kell maradnia belőle. Ennek értelmében az AfD képviselői nemmel szavaztak a törvényjavaslatra a parlamentben. Az Európai Bizottság csak akkor vehet fel a tőkepiacról 750 milliárd euró hitelt, és csak akkor oszthatja szét, ha ezt minden EU-tagország ratifikálja azzal, hogy az Európai Unió Tanácsának saját források ügyéről szóló határozatát beemeli a saját jogrendjébe, írja az Euronews.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. március 27. 19:05
750 Milliárd hitelt ki folyósítja , Soros a tőkét forgatja.
szandi-mandi
2021. március 27. 13:53
Mi nem akartuk a hitelt, hiszen azt javasoltuk, hogy kormányközi alapon csinálja meg 26 (25, 24 stb) tagállam. Varga Juditnak azt kellene mondania, hogy a magyar alkotmánybíróság még nem foglalkozott az üggyel, és a ratifikáció előtt az EU bíróság jogállamisági rendelet döntését megvárjuk, hiszen láthatóan ebben az új ügyben az EB és EP és a Tanács jogi véleménye eltérő.
Harangláb
2021. március 27. 13:14
Bezzeg amikor az Orbánék belengették a vétót a jogallámi baszakodások miatt...Milyen visítás volt moslékoscoldalról...:)
zakar zoltán béla
2021. március 27. 12:58
"Hazám, hazám te..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!