Az EJEB szerint lehet büntetni az oltástagadó szülőket

2021. április 08. 16:12

A testület álláspontja szerint a kötelező védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez.

2021. április 08. 16:12
null

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét.

A bírói testület álláspontja szerint esetükben nem áll fenn emberi jogi jogsértés, mivel

a kötelező védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez.”

Az EJEB kimondta: Csehországban általános jogi kötelezettség a gyermekek beoltatása, amely ugyan fizikai erőszakkal nem érvényesíthető, de az azt megtagadókat pénzbüntetéssel sújthatják a hatóságok, továbbá az óvodáknak és bölcsődéknek jogukban áll elutasítani a be nem oltott gyermekek felvételét. A bírák megjegyezték, hogy bár a nem kívánt orvosi műveletek elvégzése a magánélet tiszteletben tartásának jogát sértheti, ebben az esetben a cseh hatóságok törvényes célokat követtek mások egészséghez fűződő jogainak védelme érdekében.

Hozzátették, hogy Csehországban a kötelező vakcinációt a nemzeti egészségügyi hatóságok is teljes mértékben támogatják, továbbá a felperesek által kifogásolt intézkedések valójában a gyermekek egészségvédelmi érdekeit szolgálják, mivel hozzájárulnak a nyájimmunitás kialakulásához.  A testület felhívta a figyelmet arra is, hogy az óvodai felvétel megtagadása nem büntető, hanem megelőző intézkedés volt a hatóságok részéről.

„Mindazonáltal hogy a gyermekek személyiségfejlődési szempontból fontos lehetőséget vesztenek el azáltal, hogy nem vesznek részt az óvodai oktatásban, miután elérték az iskolakötelezettségi kort, védőoltások nélkül is járhatnak majd oktatási intézményekbe” – tette hozzá a testület.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Rafe Swan / Cultura Creative / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 17. 09:59
Persze, évenkénti kötelező oltás, meg hogy évente szekáljon a háziorvos a halálhozó hülyeségeivel.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. április 08. 20:57
Sokan elszoktak attól a nagy szabadoskodás közben hogy az állam igenis erővel képes és szükséges kikényszeríteni a közjót hogyha valaki vonakodik és a jogairól sivít is. A rendőr ugyanúgy megbüntet ha "csak egy csikket" dobsz el, hiszen a társadalom csikkmentes járdához való joga előbbrevaló a szabadságodnál. Ha büncselekményt követsz el, akkor az állam elveheti a szabadságod, akár örökre is pont ugyanezekért az okokért. Egy embernek az egészséghez és élethez való joga amit a nyájimmunitás biztosít előbbre való annál a jognál hogy valaki visszautasítson egy orvosi kezelést, még egy "egyszerű" kanyaró elleni oltásnál is, nemhogy még egy világjárványnál. Egyébként ez még csak nem is egyedülálló, egy súlyosan mentálisan zavart embert ugyanúgy kényszergyógykezelésre ítélheti az állami hatóság.
Highlander07
2021. április 08. 19:35
A kötelezőek beadatásának megtagadásáért büntetést kell adni. A mostani, covid ellenes(?) izék beadatása elleni tiltakozókat pedig hagyják!
Harangláb
2021. április 08. 19:30
Az EJEB is tévedhet... Néha normális döntést is hoz, és nem csak a bűnözőket támogatja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!