Legnagyobb riválisa vásárolja fel a csődközelbe került svájci bankot

2023. március 19. 21:57

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta.

2023. március 19. 21:57
null

A svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, a Credit Suisse pénzintézetet –közölte vasárnap este a svájci nemzeti bank (SNB). A jegybank 100 milliárd svájci frank (40 ezer milliárd forint) likviditási támogatást nyújt az átvételhez, amelynek keretében az UBS 3 milliárd svájci frankért (1200 milliárd forint) vásárolja meg a Credit Suisse-t. A Credit Suisse UBS általi átvétele

megoldás a pénzügyi stabilitás biztosítására, és a svájci gazdaság védelmére

ebben a rendkívüli helyzetben – hangsúlyozták a svájci központi bank és az alpesi ország más hatóságai.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta. A mostani döntést a két bank, valamint a politikai élet és a felügyeleti hatóságok képviselőinek hosszadalmas tárgyalásai előzték meg a hétvégén.

Az UBS a felvásárlás kockázatainak enyhítésére a svájci kormánytól 9 milliárd svájci frank (3600 milliárd forint) garanciát is kap bizonyos veszteségekre. A 167 éves Credit Suisse az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása nyomán sodródott válságba és a héten a svájci jegybanknak 50 milliárd svájci frankos (20 ezer milliárd forint) likviditási hitellel kellett kisegítenie.

A két bank egyébként az utóbbi évben gyökeresen eltérő eredményt tudott felmutatni. Míg az UBS 2022-ben 7,6 milliárd dolláros (2800 milliárd forint) profitot termelt, addig a Credit Suisse veszteségei 7,9 milliárd dollárt (2900 milliárd forint) tettek ki. A Credit Suisse részvényei a tavalyi évhez képest 74 százalékkal estek, ugyanakkor az UBS részvényei viszonylag változatlan szinten maradtak.

Mindkét bank a harminc globális rendszerfontosságú pénzintézet közé tartozik,

amelyek az illetékes hatóságok szoros megfigyelése alatt állnak, különös tekintettel arra, hogy a Credit Suisse összeomlása az egész pénzügyi rendszerre hatással lenne.

(MTI)

***

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2023. március 20. 18:38
Az autópálya baleset megmutatta: nem szabad felverni a port!
Hurka
2023. március 20. 14:36
Elfogytak a külső zsákmányolható javak, új korszak jön, mostmár egymást zabálják fel.
szemlelo
2023. március 20. 09:48
Az USB és a Crédit Suisse Svájc két legnagyobb bankja. Már elég régen amerikai pénzügyi körök befolyása alatt áll. Még az 1990-es évek elején úgy engedték be őket az amerikai bankrendszerbe, hogy egy nagyszabású akcióval nagyobb, amerikai bankokkal cseréltek részvényeket, azaz egymás részvényeseivé váltak. Az akció része volt a banktitok gyengítése is, ez a két svájci bank felvilágosítást ad az amerikai bankfelügyeletnek az ügyfeleiről. Viszont akkor befejeződött az addig rendszeresen megismétlődő akció-sorozat, amiben kárpótlást követeltek a 2. Vh. alatt Svájcban maradt zsidó vagyonért.
pipa89
2023. március 20. 08:14
Vajon mire készülnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!