Román miniszterelnök: Románia nem áll készen az azonos nemű párok jogainak védelmére

2023. november 24. 10:28

Az Emberi Jogok Európai Bírósága májusban marasztalta el Romániát, amiért nem nyújt megfelelő jogi védelmet az azonos nemű párok számára.

2023. november 24. 10:28

Marcel Ciolacu, Románia szociáldemokrata miniszterelnöke az Europa FM kereskedelmi rádió csütörtök esti műsorában elmondta, szerinte az ország nem áll készen arra, hogy az azonos nemű párok jogállásáról az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elvárásainak megfelelő rendelkezést vezessen be.

„A román társadalom jelenleg nem áll készen a döntésre. Nem ez az első és nem is az utolsó elítélő határozat. Romániát a börtönökben uralkodó állapotok miatt is elmarasztalták. Ez nem tartozik a prioritásaim közé, és ismétlem, nem hiszem, hogy Románia készen áll ebben a pillanatban. A magam részéről nyitott ember vagyok, én is ezen a világon élek, nincsenek fenntartásaim, vannak olyan barátaim, akik férfiakkal élnek párkapcsolatban, de most a miniszterelnök szemszögéből beszélek” –nyilatkozta Ciolacu.

Az EJEB 21 romániai panaszos és több civil szervezet keresetét elbírálva májusban marasztalta el Romániát, amiért nem nyújt megfelelő jogi védelmet az azonos nemű párok számára. 

A román állam augusztusban fellebbezett a határozat ellen, amely arra kötelezi Romániát, hogy ismerje el hivatalosan a családdá válni kívánó azonos nemű párok jogait, az EJEB nagykamarája azonban elutasította az újratárgyalást.

Az ország bírósági képviseletét ellátó bukaresti külügyminisztérium nemrég arra kérte a kormányt, hogy november 28-ig dolgozza ki az üggyel kapcsolatos álláspontját, mert Romániának március 25-ig be kell mutatnia a Miniszteri Bizottságnak a döntést követően elfogadott intézkedéseket vagy megalapozott javaslatokat az azonos nemű párok jogállásával kapcsolatban.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Pixabay

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. november 24. 16:36
Románia már régen jogállam ugyan, csak az emberek nem tudnak még róla.
Töki
2023. november 24. 15:22
Dikk! A kutyáknál is betelt a pohár?
pollip
2023. november 24. 13:32
A kovis oltasokkal mi a helyzet? Átvették jófejségből Ursulatól, most még szívás? A történet alakul, mert most a ofizer perli a lengyeleket,:-)))))) Köszönet a magyar kormánynak, hogy kimaradtunk Ursula őrületéből:-))))
pollip
2023. november 24. 13:20
Nem baj. Az unió azért küldi a pénzt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!