A bosszú önimádó istene

2024. január 03. 09:17

Egyelőre csak reménykedhetünk, hogy nem tud majd újra beleülni az elnöki székbe.

2024. január 03. 09:17
Berend T. Iván
Népszava

„Trump három éve úgyszólván visszaigazolja az orvosi diagnózisokat, azt az alapvető jellegzetességet, hogy önmagát áldozatnak tekinti, és ez erőszakra ragadtatja. Az osztrák születésű, már elhunyt amerikai pszichológus, a világhírű Heinz Kohut szakértői megállapítása szerint »revansot követel, ami nem hagyja nyugodni a sértett narcisztikus egyént« – és ez az agresszió speciális formáját váltja ki.

Mindez alaposan megerősíti a politikai szakértők nézetét, hogy »a Trump által igért második elnöki turnus az amerikai történelem valóságos aberrációja lenne«. Trump nem hagy kétséget afelől, hogy elnöki hatalmát abszolút hatalomnak tekinti, és olyanokat állít, hogy az alkotmány 2-ik cikkelye olyan hatalmat biztosít számára, hogy azt csinálhatja, »amit csak akar«. Már előre bosszút hirdet politikai ellenfeleivel szemben.

Csakhogy az alkotmány hivatkozott passzusa – mely kimondja, hogy az elnök kezében van letéve a végrehajtó hatalom – azt is világosan leszögezi, hogy az elnök feladata »a törvények hűséges végrehajtása«, és bármilyen bűntény elkövetése esetén »el kell távolítani hivatalából«. Egyelőre csak reménykedhetünk, hogy nem tud majd újra beleülni az elnöki székbe.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Hanyatlik-e Amerika, és mi a baja Európával?

Ki hisz még az amerikai álomban az Egyesült Államokban? Mi a demokraták legnagyobb baja? Átvesznek-e ötleteket a magyaroktól? Nagyinterjúnk Amerika állapotáról Csizmazia Gáborral, az NKE amerikanisztikusával!

Nyitókép: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hinike2
2024. január 03. 20:26
bakkecske bácsi a vérkomcsi
Haramia
2024. január 03. 20:00
Na, ez még van? Egy átoksori kísértet.
templar62
2024. január 03. 19:54
Godless America = Istentelen usa
Lajoss
2024. január 03. 19:53
Ha verhet minket a jóIsten a csüngőhasúval,akkor az Államok is kínlódhat a pojácával….🤷‍♂️
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!