Tisztes profitot termelnek a bankok által működtetett nagyüzemi pénzmosodák

2019. október 03. 11:38

A nagybankok rendre a bitcoinra mutogatnak, mint a pénzmosást lehetővé tevő technológiára. Arról rendre megfeledkeznek, hogy a pénzmosási bírságok esetükben egyszerű működési költséggé változtak. Számos nagybank keveredett pénzmosási ügybe, de a bírságok meglepően szerények.

2019. október 03. 11:38
null

Drogpénzből ered a holland bank profitja

Emlékezetes, hogy a Rabobank holland székhelyű pénzintézet amerikai fiókjaiban mosta tisztára a mexikói drogbárók pénzét. A bank megpróbálta szőnyeg alá söpörni az ügyet, de lebukott, az amerikai kormány 369 millió dollárra büntette őket 2018-ban.

Amikor a Rabobank ráeszmélt, hogy ügyfelei tranzakcióinak többsége összefügg a nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel, szervezett bűnözéssel és pénzmosással, inkább „elfordította a fejét” – nyilatkozta John Cronan amerikai helyettes főügyész.

A holland bank hozzájárult, hogy lenyomozhatatlan bankjegyek dollár százmillióit helyezzék el Kaliforniában lévő vidéki fiókjaiban, amit aztán a gyanús ügyfelek tovább utaltak, azonban a bank nem ellenőrizte és nem jelentette a szokatlan pénzmozgásokat az illetékes szerveknek – tájékoztatott az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (U.S. Department of Justice) korábban.

„A bank bűnösnek vallotta magát a nyomozás hátráltatásában is; el akarták kerülni a szankciókat, amit 2006-ban és 2008-ban róttak ki rájuk szinte ugyanezért a hibáért” – tette hozzá a minisztérium.

A Rabobank elnök-vezérigazgatója, Wiebe Draijer sajnálja a történteket, nyilatkozatában „súlyosnak, sajnálatosnak és elfogadhatatlannak” nevezte bankja törvénysértő magatartását.

Nagyüzemi pénzmosodák

A Nemzetközi Valutaalap egy elemzése szerint a bankok évente 2,1 trillió dollárnyi pénzt mosnak tisztára. Ez nagyjából a vélt bitcoin-pénzmosás kétezerszerese.

Még megdöbbentőbb, hogy júniusban

egy philadelphiai kikötőben 20 tonna kokaint találtak a hatóságok, a JP Morgan Chase bank által birtokolt hajón (címlapképünkön).

Az egymilliárd dolláros fogás önmagában nagyobb, mint amekkora pénzmosással a bitcoint vádolják.

2004 és 2007 között a Wells Fargo 373 milliárd dollárt mosott tisztára mexikói karteleknek. Több ügyben a HBSC vagy a Deutsche Bank sem kívánt túlzott figyelmet fordítani százmilliárdos pénzmozgásokra. Az említett Rabobank pedig egyszerűen tárt karokkal várta a fiókjaiba a százmilliónyi készpénzzel besétáló embereket, hogy ott azok biztonságba helyezzék a drogpénzt.

A Commerzbank 2002 és 2008 között szudáni és iráni szervezetektől származó tranzakciókat bonyolított 250 milliárd dollár értékben.

Megfizetik az aprópénzt és mindenki boldog

A hatóságoknak a JP Morgan a húsztonnás kokainfogás után 50 millió dollárt fizetett, a Wells Fargo 160 milliót 373 milliárdos forgalom után, a HBSC 1,9 milliárdot a 670 milliárdos kétes forgalma, a Deutsche Bank 670 milliót egy 200 milliárdos gyanús ügylet, a Rabobank 369 milliót többszáz millió dolláros pénzmosás után. A Commerzbank 1,45 milliárdot fizetett 250 milliárdos gyanús tranzakció, a Citigroup 237 millió dollárt egy 8,8 milliárdos ügy után.

Ahogy a drogkereskedők is beszámítják az üzleti tervbe az esetlegesen lebukó szállítmányokat, úgy a bankok is nyugodtan kalkulálhatnak a jelentéktelen pénzmosási bírságokkal,

amelyek nem sokban különböznek számukra a szokásos üzletmenet bármely más költségénél – írja a californiai Valley Voice lap. A pénzügyi szektor szabályozásakor meg kell találni az egyensúlyt a szigorúság és a rugalmasság között, mert ha elhisszük a tökéletes piacokról szóló közgazdasági elméleteket, könnyen kaszinógazdaságban találhatjuk magunkat – ahogy a Makronómnak a kanadai Loius-Philippe Rochon közgazdász fogalmazott.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. november 18. 12:33
"Drogpénzből ered a holland bank profitja" Korábban meg rabszolgakereskedelemből, és kalózkodásból.
22-es csapdája
2019. október 08. 07:59
És ez egy percig sem fogja zavarni a nyugatba ájult kommentelőket. Sőt, ezt is önigazolásra használják majd fel, mondván: Lám, itt lebukik aki pénzt mos, és meg is büntetik. Bezzegorbán! Szerintem pedig ez csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal komolyabb machinációk maradnak titokban.
airmax
2019. október 07. 11:10
No csak dolgozd ki részletesebben ezt a közgazdasági elméletedet... Doktorálhatsz vele a CEU mester szakán... Talán még oktatónak is felvesznek...
matykox
2019. október 07. 11:10
Most nyomták le a McMaffia sorozat első évadját - lényegében ugyanerről szól a rege. Ami, félős, közelebb van a valósághoz, mint azt sokan szeretnék ... Az emberkereskedelem haszna (AKA "menekült-kérdés"), a CO2-kvótázás is mind-mind ennek a biznicnek a része ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!