Megszólalt az Erste: Magyarország jöhet ki a legjobban a járványból a térségben

2021. február 28. 19:40

Közzétette az Erste csoport az idei évre vonatkozó gazdasági előrejelzését. Minden országban fellendülést várnak a régióban, Magyarországon lesz a legnagyobb GDP-növekedés a prognózis szerint, írja a Napi.hu.

2021. február 28. 19:40
null

„Optimista a 2021-es kilátásokat illetően a tőzsdén jegyzett Erste csoport. Az optimizmus alapja a kelet-közép-európai gazdaságok előrejelzett 3-6 százalékos növekedésén alapul. Az Ausztriában és a kelet-közép-európai régióban látható fizetésképtelenségi, elmúlt évről áthúzódó hatások ellenére a bankcsoport a kockázati költségek idei mérséklődésével és nyereségének növekedésével számol” – írja a lap.

„Magabiztos vagyok a 2021. évvel kapcsolatban.

– jelentette ki Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök-vezérigazgatója. 

„Míg a Szerbiát érintő hatások viszonylag enyhének számítottak, hiszen az ország GDP-je csak 1,1 százalékkal esett vissza, a horvát gazdaság már 8,5 százalékot zuhant 2019-hez képest. Ausztriában a GDP tavalyi visszaesése viszonylag erőteljesnek mondható a maga 7,2 százalékos értékével. Az előzetes adatok szerint 2020-ban a gazdaság 5,6 százalékkal esett vissza Csehországban, 5,2 százalékkal Szlovákiában, 5,1 százalékkal Magyarországon és 3,9 százalékkal Romániában” – teszik hozzá.

„Az Erste csoport fordulatot lát 2021-ben,

A horvát, a román és a szlovák gazdaság is várhatóan 4 százalékot meghaladó mértékben nő idén, őket alig lemaradva követi Csehország 3,9 százalékos bővüléssel. A 2020 negyedik negyedévében egyes kelet-közép-európai országokban látható GDP-dinamika bizakodásra ad okot: a magyar, a szlovák és a román gazdaság az előző negyedévhez képest váratlanul nagyot nőtt a bevezetett korlátozások tompító hatása ellenére” – olvasható a lapban.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2021. május 15. 16:19
Ezért kell a Fideszre szavazni.
Biedermann
2021. április 30. 19:28
Zavartnak tűnik,próbáljon pihenni,és nem a kormány gazdasági sikereiről olvasni,mert így lassan bedilizik!
Krupp Skya
2021. április 30. 19:24
Orbán azért jött ki jól mert az ellenzék sokat segített, az ellenzék megmondta mit kell csinálni Orbán meg megcsinálta, az ellenkezőjét.
Szuverén maffiaállam
2021. április 30. 19:23
A bankároknak tetszik a spekuláns Orbán-kormány politikája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!