Nagy-Britannia: kérdés nélkül használták fel az állampolgárok adatait egy az oltásokra vonatkozó tanulmányhoz

2021. június 09. 23:33

Miután kitudódott, a brit kormány elismerte, hogy az okostelefonokból kinyerhető adatokat használták fel egy elkészült oltási tanulmány részeként. Ez egyértelmű megsértése a betegek egészségügyi magánéletének, ráadásul anélkül, hogy ezt korábban nyilvánosságra hozták volna.

2021. június 09. 23:33
null

A Independent Scientific Pandemic Insights Group (SPI-B) viselkedésről szóló jelentése szerint az Oxfordi Egyetem kutatói diszkréten használták a mobiltelefonok adatait, azon tanulmányuk részeként, hogy az oltás miként befolyásolta a betegek életmódját. 

Az SPI-B tanácsadással segítette a WHO Immunizációs Szakértői Stratégiai Tanácsadó Csoportját, ismertebb nevén SAGE-t. A szervezet a kormány támogatásáért felelős, és kulcsszerepet játszott az Egyesült Királyság COVID elleni harcában. Az adatok gyűjtéséért az Oxfordi Egyetem volt a felelős, amely az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég oltóanyagának kifejlesztésében segédkezett.

A tanulmányt februárban végezték a kutatók, mely a brit lakosság csaknem 10 százalékának mobiltelefonon tárolt adatait tekintették át. Végül a nagy merítésből nagyjából 4250 főt kiemelve vizsgálódtak, hogy jobban megismerjék az oltás életmódra gyakorolt hatásait. 

A kutatók elsősorban életkor szerint rendezték a megfigyelt személyeket, majd különböző szempontok szerint elemezték a kinyert adatokat. Többek között mérték a páciensek otthonának távolságát az oltakozási ponttól. Az adatok alapján megállapították, hogy az oltás előtti átlaghoz képest a mobilitás 218 méterrel nőtt.

A kormány szóvivője elmondta, hogy ragaszkodtak a vizsgált személyek anonimitásához, és az adatokat nem egyéni szinten, hanem halmazként gyűjtötték, majd vizsgálták. A beleegyezésüket ugyan nem adó résztvevők, minden hónapban új egyéni azonosítókat kaptak, a kutatóknak pedig egyetlen demográfiai adattal szolgáltak csupán, az életkorral. A kutatók az Oxfordi Egyetem jóváhagyásával végezték a vizsgálatokat és készítették el a tanulmányt. Ennek ellenére a Big Brother Watch csoport szerint az adatok inkorrekt módon kerültek felhasználásra, melyek rendkívül károsak az orvosi titoktartás iránti közbizalomra.

A csoport szerint a Covid útlevelek és az oltakozással kapcsolatos telefonos megfigyelések helytelen döntések, melyeket szálkaként tart számon a társadalom. A kormány Nagy-Britanniát ezekkel a rossz stratégiai döntésekkel „Nagy testvér” állammá változtatja az országot a COVID leple alatt. 

A tanulmány létrejöttét az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelete engedélyezte a telefonos adatok felhasználását is a koronavírus elleni küzdelemben. A vitás kérdést a vírushelyzet súlyosságával indokolta a szerv szóvivője: 

Az állami szervek további személyes adatok gyűjtését és megosztását követelhetik meg a közegészségügyet fenyegető súlyos veszélyek elleni védelem érdekében.

Az adatvédelmet támogató kampányok többször is figyelmeztettek a világjárvány idején kifejlesztett kapcsolattartó és egyéb orvosi alkalmazásokra, valamint arra, hogy ezek tartós visszaéléseket eredményezhetnek. A múlt hónapban a Google és az Apple nem volt hajlandó letölteni az alkalmazásboltjaiból az NHS kapcsolattartó alkalmazásának frissítését. Ez egyértelműen jelzi, hogy az Egyesült Királyság kormánya hajlandó átlépni azt a határt, amelytől még az amerikai technológiai óriások is tartanak. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!