Cipruson zajlik a bankunió főpróbája

2013. március 29. 16:32

A józan ész és az erkölcs is azt diktálja, hogy ha az eurózóna bankjait egységes európai felügyelet alá helyezik, akkor a következményeket ne kizárólag nemzeti szinten kelljen elszenvedni.

2013. március 29. 16:32
Gyévai Zoltán
Mandiner

„A ciprusi válság egyik fontos tanulsága, hogy fel kell gyorsítani a bankunió létrehozását. A józan ész és az erkölcs is azt diktálja, hogy ha az eurózóna bankjait egységes európai felügyelet alá helyezik, akkor e nemzetek feletti szint döntéseiből származó anyagi és egyéb következményeket ne kizárólag nemzeti szinten kelljen elszenvedni. Ezért a papíron már elfogadott és jövő tavasszal működésbe lépő egységes bankfelügyeleti mechanizmus nem maradhat sokáig egységes bankszanálási mechanizmus nélkül, különben elveszíti létjogosultságát.

Az ilyen mechanizmusnak elsősorban »pénzt és paripát« adni hivatott Németország és más északi országok számára azonban ez jelenleg nem tűnik prioritásnak, ami késlelteti a projekt kivitelezését. Én ennek két fő okát látom. A kézenfekvőbb a politikai naptár, jelesül a szeptemberben tartandó németországi parlamenti választás. Angela Merkel német kancellár nem akar magas labdát feladni politikai ellenfeleinek, ezért minden olyan döntést halogat, amely újabb anyagi hozzájárulást követelne a német adófizetőktől. Márpedig jószerivel egyetlen olyan eleme sincs a bankuniónak, amelyet ingyen meg lehetne úszni.

A másik ok az lehet, hogy a németek – egyébként érthetően – nem akarnak mások múltbeli bűneiért fizetni. A ciprusi adóparadicsom és a bankszektor túlméretezettsége a múlt terméke, amiért a német, a holland és a finn megközelítés szerint mindenekelőtt a ciprusiaknak kell felelősséget vállalniuk. Az nem járja, hogy úgy szabadulunk meg ezektől a problémáktól, hogy egyszerűen európai szintre toljuk fel őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. március 30. 10:09
Kiváncsi lennék, hogy az államok által bank-konszolidációra költött pénzek hány százalékát teszik ki az adott államok adósságának? Azután ezt az adósságot az általuk kisegített banknak törlesztik! Hogy is van ez? Ennél csak a ciprusi megoldás a jobb, amikor utonálló módon egyszerűen kirabolják a betéteseket. Csekély vigasz, hogy sok gengszter-pénz is van az ellopott javak között.
OmegaMale
2013. március 30. 08:19
"A józan ész és az erkölcs is azt diktálja, hogy ha az eurózóna bankjait egységes európai felügyelet alá helyezik, akkor a következményeket ne kizárólag nemzeti szinten kelljen elszenvedni." Fordítva látom. Pont azért akarnak a bankunió révén kontrollt a nemzeti szinten, hogy a nemzeti szintről ne indulhassanak ki rendszerszintű hibák. És akkor nem kell más országok pénzéből mentegetni bankokat.
basatu
2013. március 30. 07:31
Kiváncsi vagyok hogy ti fidesznyikek mit szólnátok ahoz hogy a fidesz lenyúlja a ti bank betéteteket is mint a manyup vagyont,ez is hamarosan rorra kerül?
vizipipa
2013. március 29. 22:41
A bankunió nem oldja meg az alapvető kérdést, az egyes országok gazdaságai közötti versenyképességi különbségét. Időhúzásnak jó lesz, másra nem. Kíváncsi vagyok hány eurós országnak kell még buknia ahhoz, hogy kimondják: az euróövezet az évszázad gazdasági elqurása. Az a keretrendszer amiben létrehozták és fenntartják nem életképes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!