Felső Elit-Európa?

2017. március 13. 10:13

Nagy téma jelenleg Európában az, amiről a német, olasz, francia és spanyol kormányfő hétfő este Versaillesben tartott tanácskozáson egyeztetett, azaz, hogy lényegében többsebességre kapcsolnának az EU-ban.

2017. március 13. 10:13
Borka Roland
Bumm.sk

„Brüsszellel csak a baj van. Megmondja, milyen görbületű lehet a kígyóuborka, hogy csak klasszikus zenét sugározhatunk a fejősteheneknek és körömreszelőt kell berakni mindeni tyúkketrecbe. De nem elég, hogy mindenféle szabályozással korlátoznák a földi halandó életét, még kizárnának minket a jól tejelő EU klubjából, jelképesen, de azért sokatmondóan. Mondhatnák az EU-szkeptikusok. Igazuk lehet?

Nagy téma jelenleg Európában az, amiről a német, olasz, francia és spanyol kormányfő hétfő este Versaillesben tartott tanácskozáson egyeztetett, azaz, hogy lényegében többsebességre kapcsolnának az EU-ban. Aminek egyszerű olvasata kétségkívül az, hogy azok a tagországok, akiknek jól megy a soruk és erőteljesebben haladnának előre, azokat szabadon lehet engedni, míg a lassabban felzárkózó, lényegében kelet-európai országok, szintén a maguk tempójában vennék fel a versenyt. Ez első hallásra azt mondhatná, hogy a gazdag országok nem igazán akarják magukkal cipelni a koloncnak tekintett szegényebb – vagy felzárkózó – országokat, amik között jócskán akad olyan, ami nemzetállamot épít és jóhogynem külön utakon jár.

Megnézve a jelenleg európai közhelyzetet, világosan látszik, nem teljes az egyetértés a huszonhét tagország között. Mind mást akar, illetve vannak, akik bizonyos témák mentén tudnak együttműködni, de van, amiben nem. Elég csak a nagyobb országok tömörülését nézni, illetve a Visegrádi Négyek is több esetben ellenvéleményen vannak. Leginkább ez a menekültválságnál jött elő, bár most újabban a nem egységes minőségű élelmiszerek kérdésében is egy véleményt alkotnak.

Egyre hangosabbak azok a hangok, miszerint Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország egyfajta elitklubot szeretne ez EU-n belül létrehozni, kilincselésre késztetni a nem vezető gazdasággal rendelkező országokat. Már-már az új vasfüggönyt vizionálják. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sietett megnyugtatni mindenkit, hogy erről természetesen szó sincs. Továbbra is maradna az EU olyan formában, amiben jelenleg van, azonban engedtessen meg a fejlettebb országoknak az, hogy magasabb oktánszámra kapcsoljanak. Úgy fogalmazott, ezekben az időkben – amikor a tényeken túli valóság korát éljük – és elharapózik az idegengyűlölet, igazán aktuális az egyetlen megoldás: az Egység. Hol is hallottunk már ilyet?

Egységről beszélnek más európai vezetők is, ugyanakkor nem egységes az az egység a tekintetben, hogy mégis milyen irányt vegyen Európa. Nemzetállami országok kölcsönhatású együttműködését, vagy pedig egyenértékű kapcsolatok kialakítását. Juncker szerint a két vonal összehúzható és egyenlőségjellé alakítható. Azonban egyre többen vannak a kétkedők. Nem meglepő módon azon országokban, ahol megélték a kiközösítést és azt a kilincselős időszakot, amikor a »nagy és gazdag« Európába szerettek volna eljutni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. március 14. 14:25
Borka Roland azt nem érti, hogy a gazdaságilag veri szét Európát a német hegemóbnia és csak másodlagos mellette minden más. Borka éppen a gazdasági okokat hagyja ki. A németek eddig nagy haszonélvezői voltak az EU-nak. Most rájöttek, hogy Európa népei nem tűrik, hogy a németek kihasználják őket, ezért úgy gondolják, ha muszáj változtatni, akkor ők álljanak a változtatások élére. Olyan Európát szabnak nekünk, hogy ebben is a németek koldusai leszünk.
szkeptikus
2017. március 13. 19:25
"azok a tagországok, akiknek jól megy a soruk és erőteljesebben haladnának előre, azokat szabadon lehet engedni, míg a lassabban felzárkózó, lényegében kelet-európai országok, szintén a maguk tempójában vennék fel a versenyt. " Ez a mondat számomra nem kristálytiszta. Nem mondja meg, hogy mi is az "előre", és a kelet-európai országok miben is versenyeznek - motoszkál bennem a gyanú, hogy a cikk írója úgy nyilvánít véleményt hogy maga sem tudja pontosan, hogy miről van szól a kétsebesség. Mert én - lehet, hogy több időt kellene fordítanom az események követésére és ez az én "hibám" - nem nagyon ismerem a terveket, semmi konkrétumok nem tudok arról, hogy mi is ez a két sebesség. Örülnék ha valaki, aki tudja, röviden összefoglalná a lényeget.
áfonya
2017. március 13. 14:53
Brüsszelben a láthatatlan hatalom strómanjai árulják el európa 500 milliós lakosságát!
Poszata
2017. március 13. 14:46
Igazuk van. A magyarok többsége úgyis a szovjet időket sírja vissza. A lengyelek meg majd megszokják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!