A koronavírus mutatja csak meg igazán a határtalan EU valódi korlátoltságát

2020. február 28. 18:45

Schengen egykor a szabad mozgás koronaéke volt, de ma már csak elmélet.

2020. február 28. 18:45
Bobby Friedman
The Telegraph

„A koronavírus látszólag megállíthatatlan terjedése nyomán egyre több európai kezd köhögni és tüsszögni. De az EU apparátcsikjainak ez a betegség egy nagyon másfajta fejfájást is okozhat. 

A koronavírus nem csak a közegészséget fenyegeti, hanem a személyek EU-n belüli szabad áramlásának alapjait, és a schengeni övezetet, ami – legalábbis elméletileg – lehetővé teszi a határtalan utazást a tagállamok között.

De az egyre csak mélyülő válság elkerülhetetlenné teszi, hogy újra bevezessék a határellenőrzéseket. Ha, mondjuk, az olaszországi járvány méretében és fertőzőségében a vuhanihoz kezdene hasonlítani, a szomszédos országok nem ülhetnének nyugton, és nem hagyhatnák, hogy a megfertőzött területekről érkező emberek kedvük szerint járjanak-keljenek. 

Még ha nem is kellene teljesen lezárni a határokat, akkor is megkérdőjelezhetetlenül létezne egy parancs arra, hogy különböző ellenőrzésekkel kiszűrjék azokat, akik az érintett területekről érkeznek, vagy a fertőzés jeleit mutatják. Ennek valószínűleg közegészségügyi okai lennének, a nyilvánosság nyomása pedig elkerülhetetlenül arra sarkallná a kormányokat, hogy cselekedjenek. 

Ha ez egy egyszeri kivételes alkalom lenne, az EU azt mondaná: ez egy időszakos szükségszerűség egy különleges vészhelyzet miatt. 

De az utóbbi években Schengen lassú halálát figyelhettük meg. Ami egykor a szabad mozgás koronaéke volt, az ma már csak elmélet. 2015 óta hat EU-tagállam – köztük Németország és Franciaország – is újra ellenőrzéseket végez a határon, így reagálva az európai migránsválságra. Miközben az EU azt állítja, hogy a szabályozás lehetővé teszi a határellenőrzéseket, a tények azt mutatják, hogy ezek a korlátozások már jóval túllépik a korábbiak kereteit, amik egyébként is rövid életűek voltak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2020. március 01. 09:08
Már eddig is így volt. Benszülötteket ezerszer ellenőriznek., migránsok, bocs menekültek soron kívúl jöhetnek, lásd Olaszországban a negrk partra szálltak simán.
áfonya
2020. március 01. 04:07
Kommunista ballibsi hazug Brüsszel várja a betolakodó szabadcsapatait hogy túl éljék önmagukat a bukást, hogy Európát leigázzák . Kommunisták szabadcsapatai puszta kézzel jönnek , még se fegyvertelenül látatlanban magukkal hozzák a koronavírust tbct, hív vírust ,leprát , vérbajt, májhepatitiszt . Nem kell az atom meg a rakéta .
998877
2020. március 01. 01:39
Félelmetes ami a török-görög határon alakul.
Jack Reynor
2020. február 29. 16:49
Rossz gondolatmenet a szerző részéről. Országon belül is bármikor bevezethetnek utazási korlátozást vagy tilalmat. Ennek semmi köze Schengenhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!