Mérlegen az Árfigyelő

2023. október 28. 17:49

Célkeresztben az infláció.

2023. október 28. 17:49
piac, vásárlás, árak, infláció

Mint ismert, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén elindította az árfigyelő rendszert. Az Árfigyelővel a háború, az emiatt hozott szankciók, illetve az árspekuláció miatt kialakuló inflációt lehet mérsékelni. A szaktárca közleményében most közölte:

az eredmények egyértelműek, a szankciós élelmiszer-inflációt már harmadára szorította vissza a kormány.

Mint fogalmaztak, az Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a 62 termékkategóriából 52 esetében, átlagosan 6,6 százalékkal csökkentek az átlagárak. A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése közel fél százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,6 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a statisztikai hivatal inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A platform indulásához képest a tojás közel 23 százalékkal kerül kevesebbe, de emellett a lisztek, a spagetti és a margarin ára is húsz százalék körüli mértékben csökkent, a kenyerek és a tejtermékek átlagosan nyolc-kilenc százalékkal lettek olcsóbbak. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel tizennégy százalékkal, ugyanakkor a csirkecomb és csirkeszárny is mintegy kilenc százalékkal olcsóbb, mint július elején volt. A zöldségek átlagosan tizenhárom százalékkal lettek olcsóbbak, de sok zöldség (kelkáposzta, fejes káposzta, fokhagyma, zöldpaprika, vöröshagyma, sárgarépa) ára több mint 15-20 százalékkal csökkent, a gyümölcsök ára átlagosan héttel, ismertették ugyancsak.

Az elmúlt két hét során az átlagárak 27 termékkategóriában tovább mérséklődtek,

a legnagyobb mértékben a kelkáposzta ára csökkent, több mint húsz százalékkal. A margarin és a kristálycukor hat százalékkal olcsóbb lett, illetve a húsok közül a sertéscomb, a csirkecomb és az egész csirke ára is mintegy három százalékkal mérséklődött. Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta, emlékeztetett a tárca.

A minisztérium szerint az online platform népszerűségét bizonyítja, hogy az elindulása óta már több mint 1,3 millió látogatója volt. A szabadszavas keresések száma meghaladta a nyolcszázezret, amelyek során az elmúlt két hét során legtöbbször a csirkemell, cukor, sajt, tej és burgonya szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők.

A tárca emlékeztetett, hogy az árfigyelő rendszer augusztus végén többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült. Szeptember végétől pedig már arra is lehetőség van, hogy a fogyasztók akár a vizuális térképes boltszűrő funkció használatával kiválasszák a kedvenc üzleteiket és az ott megvásárolható termékek alapján állítsák össze bevásárlólistájukat.

A legújabb funkciók még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak a vásárlási döntéseik meghozatalában, illetve fokozzák a versenyt a kiskereskedelmi szektorban, hozzájárulva a az infláció további csökkenéséhez.

(Magyar Nemzet)

Nyitókép: Ferenc ISZA / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. október 28. 18:01
Már csak zsíros kenyérre és vízre futja, fűtés lecsavarva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!